Vloeibaar zuivel tikt onderkant markt aan

26-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een groeiende aanvoer van melk met goede gehaltes, dat groter uitpakt dan verwacht.

En een sterker teruglopende consumptie dan verwacht, duwt de zuivelmarkt nog steeds naar beneden. In Duitsland en Nederland zijn de aanvoercijfers van melk nog groter dan een jaar eerder, maar in Frankrijk lijkt de melkproductie juist niet lager. Feit is dat de prijs van ongeveer 30 cent per liter voor melk deze week niet verder wegzakt. Dat geldt ook voor room. In het begin van de week was het zeer rustig in de handel, bij voldoende aanbod van product en prijzen tot zo’n € 4 per kilo. Pas later in de week trekt de handel aan en komen prijzen tussen € 4,25 en € 4,45 per kilo te liggen.

Pools boter

De botermarkt wordt overspoeld met goedkoop Pools product van € 4.000 per ton, dat de prijzen in de rest van Europa onder druk houdt. Echter wordt voor West-Europese boter tussen € 4.100 en € 4.200 gevraagd. Op de poedermarkt lijkt een verdere daling van prijzen bijna onafwendbaar. De handel ligt stil en sommige handelaren voorzien het daardoor verder inklappen van de poedermarkt. Anderen zien juist een ontspanning, doordat de laatste week van de maand aangebroken is en iedereen dat gebruikt om de balans op te maken.

Kaasmarkt

Vanuit Algerije komt vraag naar mageremelk- en vollemelkpoeder. De Europese markt reageert nauwelijks. Dat kan duiden op een nog overvolle markt. Export zou met dalende prijzen weer een optie kunnen zijn, maar juist nu is de euro het sterkst ten opzichte van de dollar in negen maanden tijd. Het aflopen van het Chinese nieuwjaar en het opstarten van de out-of-home markten in het land, zou voor een stijging in de vraag kunnen zorgen.

Op de kaasmarkt gaan de prijzen nog iets verder naar beneden. Er worden partijen voor rond € 2,80 verhandeld. Mozzarella zit daar nog onder, maar er is weinig handel. Verkopers willen niet verder zakken dan € 2,75, terwijl kopers niet meer willen bieden dan € 2,50 per kilo.

Prognose: vloeibaar trekt licht aan, vast onder druk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer