Vloeibare zuivel raakt geleidelijk in kerststemming

28-11-2019 | |
Foto: Lex Salverda - Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De rust van kerst krijgt de vloeibare zuivelmarkt al een beetje in de greep.

De spotnoteringen voor room en mageremelkconcentraat kregen deze week alvast een stevige tik. De roomnotering ging van een piek vorige week, van ruim boven de € 5,10 naar nu rond € 4,30 en lager. Volgens handelaren is dit nog niet de bodem. Ook de boterprijs kreeg er een tik van mee. De spotprijs zakte naar goed € 3,40 en soms nog minder. De botermarkt blijft moeilijk, ook omdat er naar verluidt nog steeds partijen vrij oud product worden aangeboden. De hoop is dat na de jaarwisseling nieuwe dynamiek optreedt.

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk is nog tamelijk stabiel, op een iets hoger niveau dan de fabrieksprijzen.

Ook mageremelkconcentraat gaat voor lagere prijzen van de hand, waarbij de spotprijs nu rond € 2,30 per kilo lijkt te liggen.

De notering voor mageremelkpoeder is nog steeds vast, al stijgen de verkoopprijzen momenteel niet meer. Wel loopt de export nog altijd goed door. De goede verkoopprijzen worden daarmee ondersteund door flinke volumes product. De feed-prijs beweegt zich dicht onder de food-prijs.

Kaasmarkt stabiel

De kaasmarkt is stabiel. Wie op korte termijn nog kaas moet hebben, betaalt een opslag van 5 cent tot een dubbeltje boven de gemiddelde prijs (€ 3,15) voor Goudse kaas. Voor het eerste kwartaal zijn de prijzen nog niet helemaal duidelijk. Spotprijzen lijken iets te zakken en bewegen zich tussen € 3,10 en € 3,15 per kilo.

Prognose: vloeibaar product goedkoper, poeders en kaas stabiel.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer