Vloeibare zuivel stapje duurder

15-09 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De handel in zuivel verschilt niet zoveel van vorige week. Verkopers hebben geen haast om product te verkopen en kopers zijn voorzien op korte termijn en verwachten, of hopen misschien wel op een dalende markt nu de hitte achter ons ligt.

In Frankrijk blijft de melkaanvoer achter met zo’n 1,5%, maar Duitsland zit redelijk in lijn met vorig jaar. In Nederland is de aanvoer flink hoger dan vorig jaar. De prijs schommelt tussen de 64 cent en loopt op tot 68 cent per kilo in Zuid Duitsland en Frankrijk.

Dunne melk

Overal is de melk dun, waardoor zuivelproducten aan de prijs blijven. Room houdt het prijsniveau van € 8,60 per kilo goed vast. Ook concentraat is nog steeds relatief duur met € 3,55 per kilo. De botermarkt ligt redelijk stil. Verkopers hebben een ander prijskaartje aan het product hangen dan kopers willen betalen. Er lijkt geen belangstelling te zijn voor Q4, wel mondjesmaat voor Q1 van volgend jaar. De prijs ligt dan op zo’n € 6.800 per ton, terwijl voor korte levering tussen € 6.850 en € 7.000 betaalt moet worden.

Poeder en kaas

Op de poedermarkt zijn ook maar weinig transacties. Er gaan geluiden op dat producenten nu wat meer drogen, om dat later in te jaar te kunnen verkopen als de gasrekening nog veel duurder is. De prijzen nu schommelen tussen € 3.600 en € 3.700 per ton, nauwelijks kostendekkend als concentraat voor € 3.550 gekocht moet worden. De kaashandel is rustig, maar prijzen zakken nauwelijks. Jonge Goudse blijft rond € 5,20 steken. Er lijkt nog steeds maar weinig richting kaasbakken te gaan. In het vierde kwartaal zou daar verandering in kunnen komen, als droogkosten verder oplopen en er ook meer melk op de markt komt. Mozzarella schommelt nog rond € 5 per kilo.

Prognose: huidige niveau houdt aan.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer