Vlot slachten ruggensteun voor varkensprijs

02-12-2020 | |
Varkens laden voor transport. - Foto: Peter Roek
Varkenshouderij Bervoets Bedaf B.V. in Baarle Nassau

De stoelendans om de beschikbare slachthaken blijft doorgaan

Niemand kijkt er eigenlijk meer van op: de varkensmarkt blijft even stroef lopen als de afgelopen weken. Handelaren raken nog steeds niet alle varkens kwijt, dus blijft de stoelendans om de beschikbare slachthaken doorgaan. Door het ruime aanbod van zware varkens blijft er druk op de prijs.

Slachtgewichten lopen niet verder op

Maar het stabiliseren van de Duitse varkensmarkt, die niet alleen vorige week, maar ook deze week het roer recht weet te houden, geeft vertrouwen. Daarnaast is het aantal slachtingen ook helemaal niet slecht. De slachtgewichten zijn hoog, maar lopen niet verder op. Dat betekent dat het slachterijen met de huidige capaciteit lukt om het overschot niet verder te laten groeien.

Ondanks de coronabeperkingen ligt het totaal aantal slachtingen in ons land op vergelijkbaar niveau met dat van vorig jaar. Al meer dan 3 maanden worden meer dan 300.000 varkens per week geslacht, de laatste 7 weken zelf meer dan 320.000. Dit zorgt ervoor dat de varkensprijs de druk kan weerstaan en deze week onveranderd blijft.

Noteringen Van Rooi, Vion en Compaxo

Van Rooi staat er ten opzichte van de andere slachterijen stevig op. Waar andere noteringen in 3 weken tijd 14 of 15 cent verloren, heeft de slachterij in Helmond zijn notering in 2 stappen met 8 cent verlaagd. Van Rooi Meat houdt dat niveau van € 1,19 per kilo ook deze week aan. Maar ook Vion (€ 1,32 = € 1,211 ex btw) en Compaxo (€ 1,11) veranderen niets aan hun noteringen.

Geen opleving voor kerst

Over het verloop van de varkensprijs durven marktdeskundigen geen voorspelling te doen. Tot nu toe is er van een opleving voor kerst nog geen enkele sprake, maar als de vleesverkopen deze en volgende week alsnog gaan lopen, ondersteunt dat de prijs. Datzelfde doet de Duitse varkensprijs, die ook deze week niet verder zakt.

Toch is het vertrouwen in de markt nog niet voldoende om een prijs voor meerdere weken vast te zetten. Dat middel wordt vaak ingezet om rust te bewaren in de gebroken weken van kerst en de jaarwisseling. Dan valt in drie weken tijd een werkweek uit. De prijsdruk is dus nog niet zomaar geweken.

Prognose: prijsdruk.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.