Doorgaan naar artikel

Vlotte eiermarkt ondanks het hete weer

Al met al gingen de noteringen deze week weer wat omhoog, maar veelal minder dan voorgaande weken. Foto: Canva premium

Al met al gingen de noteringen deze week weer wat omhoog, maar veelal minder dan voorgaande weken. Foto: Canva

De eiermarkt was ook deze week (week 36) vriendelijk en vlot. De eieren lopen goed weg, ook door enkele acties met grote eieren.

Er is een voortdurende vraag en het aanbod is iets beperkt. De vraag reageerde licht op het hete weer, door ietwat af te zwakken. Voor de komende week zijn de bestellingen iets minder. De herbevoorrading in Nederland is voorbij, in Duitsland is maandag de landelijke vakantie voorbij.

Noteringen eieren

Al met al gingen de noteringen deze week weer wat omhoog, maar veelal minder dan voorgaande weken. Dat gold bijvoorbeeld voor de Barneveld-notering. Barneveld noteerde gemiddeld over alle gewichten de kooi-eieren € 0,24 hoger (vorige week +€ 0,54) en de scharreleieren € 0,26 hoger (vorige week +€ 0,61). De stijging van de Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren was in de orde van grootte van de voorgaande weken. De AGI noteerde gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte € 0,14 hoger (vorige week +€ 0,12) en de bruine ook € 0,14 hoger (vorige week +€ 0,15).

De Duitse Weser-Ems onderging met ingang van deze week een verandering, omdat de scharrelnoteringen, zowel voor de tafeleieren als de industrie-eieren, eieren Ohne Kükentöten (OKT) betreffen. Daardoor was er bij de scharreleieren een groot verschil met vorige week. Deze week kwam er gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte en bij de bruine scharreleieren € 0,80 bij, tegen vorige week +€ 0,40 bij de witte en € 0,45 bij de bruine. Er was een grotere stijging verwacht nu de WE-scharrelnotering een OKT-notering is geworden. In Nederland moet er voor OKT minimaal een cent extra bij. De Weser-Ems-notering ging slechts voor enkele gewichten een cent omhoog, gemiddeld minder. Bij de kooi-eieren was de gemiddelde stijging van Weser-Ems bij de witte € 0,25 (vorige week +€ 0,44) en bij de bruine € 0,41 (vorige week +€ 0,46).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging, net als vorige week, met € 0,35 omhoog, gemiddeld over de vier gewichtsklassen.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren liet deze week lang op zich wachten en kwam pas vrijdag rond het middaguur. Dat had te maken met hoe de gewijzigde Weser-Ems-notering voor scharreleieren, één van de bronnen van de NOP-richtprijs, moest worden verwerkt in de richtprijs. Gemiddeld over alle gewichten ging de NOP-richtprijs bij de witte met € 0,06 omhoog naar € 10,19 (vorige week +€ 0,26) en bij de bruine met € 0,12 omhoog naar € 10,35 (vorige week +€ 0,34). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met € 0,15 naar € 11,21 (vorige week +€ 0,31) en bij de bruine met € 0,19 naar € 11,71 (vorige week +€ 0,40).

Noteringen industrie

De industrie was ‘iets williger’ dan vorige week, zo zei een handelaar. Daarmee aangevend dat de vraag vanuit de verwerkers toeneemt. De industrie is nog de enige koper van non-KAT-eieren. Er worden geen non-KAT-eieren als tafelei verkocht.

Het prijsverschil tussen industrie- en tafeleinotering wordt wat kleiner.

Alle industrienoteringen noteerden hoger. De Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren het meest: met € 0,23 naar € 1,56 (vorige week +€ 0,17). De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren ging met € 0,15 omhoog naar € 1,90 (vorige week +€ 0,10), mede als gevolg de verandering naar OKT. De Weser-Ems industrienotering voor kooi-eieren ging net als in de afgelopen drie weken met € 0,10 omhoog, naar € 1,45.
De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,024 omhoog naar € 1,668 (vorige week +€ 0,084) en voor de kooi-eieren met € 0,107 naar € 1,490 (vorige week +€ 0,095).

Vraag naar OKT stijgt

OKT-eieren (zonder kuikendoden) lopen vlotter dan MKT-eieren (met kuikendoden). De vraag naar OKT-eieren stijgt, die naar MKT-eieren loopt redelijk vlak. Iets vergelijkbaars geldt voor KAT-eieren, daar is een tekort aan, terwijl er een licht overschot aan non-KAT-eieren. De industrie is de enige koper van non-KAT-eieren.

In Duitsland, zo schrijft een analist, is en blijft het de uitdaging om de juiste soorten en maten op het juiste tijdstip te leveren op de juiste plek in de gewenste kwaliteit en kwantiteit. Waarschijnlijk is dit bij OKT-eieren de grootste uitdaging die moet worden overwonnen.

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn positief, met toenemende vraag en stijgende prijzen.

Prognose eierprijzen: licht stijgend

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin