Vlotte handel in uien met gelijkblijvende prijzen

25-08 | |
Uien in de bewaarschuur. - Foto: Ruud Ploeg
Uien in de bewaarschuur. - Foto: Ruud Ploeg

De prijs voor gele zaaiuien af land blijft deze week steken op € 30.

De uienmarkt zat de laatste weken behoorlijk in de lift. De af landnotering voor gele zaaiuien 60% steeg op de beurs van Emmeloord tussen week 31 en week 33 al van € 22 tot € 30 per 100 kilo. Ook deze week is de markt positief gestemd, maar de prijs blijft dit keer steken op € 30.

Rode uien wel iets duurder

Rode uien 60% worden nog wel iets duurder. Er komt € 2 bij de prijs op, tot € 32 per 100 kilo. In vergelijking met vorig jaar zijn uien nu een stuk duurder. Toen werd er voor gele zaaiuien in Emmeloord slechts € 7,50 per 100 kilo betaald.

Verwerkers gaan over op zaaiuien

De handel in plantuien wordt nu snel minder en verwerkers gaan steeds meer over op zaaiuien. Het rooien gaat redelijk door, maar de verwachting is de oogst volgende week echt op gang komt. Al spelen de droogte en de harde ondergrond daarin ook een rol.

Handelaren schatten de voorlopige opbrengsten door de droogte iets onder gemiddeld in, en schermen met opbrengsten die gemiddeld tussen de 48 en 50 ton per hectare zitten. De variatie is daarbij wel groot.

De kwaliteit van de zaaiuien is overigens zeer goed. Het is nagenoeg elke dag droog geweest en dat lijkt vooralsnog zo te blijven. De regen die gevallen is, heeft nauwelijks invloed gehad.

Wereldwijde vraag naar uien blijft goed

Ondertussen blijft de mondiale vraag naar uien goed. De belangrijkste afnemer Senegal heeft de grenzen dit jaar eerder geopend en neemt al veel uien af. Ook het oosten van Europa is al vrij vroeg aan de markt. Er gaan vrij veel uien naar Polen. In de eerste vijf weken van het seizoen 2022/2023 is al ruim 90.000 ton uien geëxporteerd. Dat was een seizoen eerder nog 71.000 ton (bron: GroentenFruit Huis).

Prognose: stabiel tot iets duurder.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer