Vlotte handel trekt prijs lammeren verder omhoog

11-02-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De vraag naar lammeren en schapen blijft goed. Dat zorgt opnieuw voor hogere prijzen.

De handel op de veemarkt in Leeuwarden verliep opnieuw gesmeerd. dinsdag 11 februari werd de aangeboden dieren (zo’n 200 minder dan een week terug) wisselden vlot van eigenaar. De goede vraag is volgens handelaren vooral het gevolg van de kwaliteit van de schapen en lammeren. Die is uitstekend, dus inkopers krijgen veel kilo’s voor hun geld.

Prijzen omhoog

Door de vlotte handel gingen de prijzen opnieuw met €2,50 omhoog. Voor de zwaarste rammen werd €105 tot €122,50 per dier betaald. Door deze prijsstijging staat de prijs nu gelijk aan het niveau van een jaar terug. Voor ooien in de zwaarste categorie wordt in Leeuwarden nu maximaal €100 per dier betaald, terwijl dat vorig jaar in week 7 nog €97,50 per dier was.

Vanwege de zachte winter zijn de meeste dieren op een mooi gewicht en inkopers zijn erg tevreden over de kwaliteit. De vleeskleur is door het uitblijven van echte kou, meer dan uitstekend. Normaal gesproken zijn vooral ramlammeren gevoelig voor wat kouder weer. Dat is dan direct terug te zien in de vleeskleur.

Prijsstijging in verschiet

Handelaren verwachten dat de prijzen de komende weken nog wel een aantal kleine stappen omhoog kunnen zetten. Hoewel het uitrijden van mest binnenkort weer van start gaat, denken handelaren niet dat dit voor een flinke groei in het aanbod aan schapen gaat zorgen.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer