VN-chef wil open markt voor Russisch voedsel en kunstmest

20-08 | |
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres bezocht zaterdag in Istanbul de haven om een graanschip dat vertrekt naar Oekraïne te inspecteren. - Foto: ANP
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres bezocht zaterdag in Istanbul de haven om een graanschip dat vertrekt naar Oekraïne te inspecteren. - Foto: ANP

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft zaterdag benadrukt dat regeringen en de particuliere sector moeten samenwerken om voedsel en kunstmest uit Rusland op de internationale markt te brengen, evenals Oekraïens graan.

Dat is onderdeel van de overeenkomst die vorige maand in Turkije is gesloten.

Guterres bepleitte tijdens een persconferentie in Istanbul de onbelemmerde toegang tot de wereldmarkt van Russische producten die niet onder de getroffen sancties vallen. Het is volgens hem belangrijk dat nationale overheden en bedrijven de krachten bundelen om daarvoor te zorgen. “Meer voedsel en kunstmest uit Oekraïne en Rusland is cruciaal om de exportmarkt verder tot rust te brengen en de prijzen voor de consument te verlagen”.

Samenwerking met VS en EU

De VN-chef zei dat met de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt gewerkt aan het opruimen van de gerezen obstakels. “Er zijn onder meer moeilijkheden te overwinnen op het gebied van scheepsvervoer, verzekeringen en financiering”.

Oekraïne en Rusland waren verantwoordelijk voor ruwweg een derde van de totale graanuitvoer wereldwijd. Daar kwam een einde aan door de invasie van het buurland waartoe het Kremlin in februari besloot. Rusland was voor de oorlog, door Moskou een speciale militaire operatie genoemd, ook een belangrijk exporteur van kunstmest.

Lees ook: Export Oekraïens graan en zonnebloemolie komt op stoom

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer