VN: oorlog in Oekraïne zorgt voor hoge prijzen en voedseltekort

17-03 | |
De oorlog leidt al tot stijgende prijzen van voeding in het Midden-Oosten en delen van Afrika. - Foto: ANP
De oorlog leidt al tot stijgende prijzen van voeding in het Midden-Oosten en delen van Afrika. - Foto: ANP

De oorlog in Oekraïne leidt al tot stijgende prijzen van voeding en een tekort aan basisgewassen in delen van Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Dat meldt het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (Ifad), een organisatie van de Verenigde Naties.

Zowel Rusland als Oekraïne is een grote leverancier van granen. De twee landen zijn samen goed voor ongeveer 25% van de wereldwijde export van tarwe en voor 16% van de export van mais.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari, zijn de leveringen door deze twee landen ernstig beperkt. Dit heeft geleid tot stijgende prijzen voor granen op de internationale markten. Volgens het Ifad beginnen deze prijsstijgingen nu door te sijpelen naar de voedselprijzen in de winkels in enkele van de armste landen ter wereld.

Tragedie voor armste mensen

“Het conflict in Oekraïne, dat al een ramp is voor de direct betrokkenen, zal ook een tragedie zijn voor de armste mensen ter wereld die op het platteland wonen. We zien nu al prijsstijgingen”, zei Gilbert F. Houngbo, voorzitter van het Ifad. Hij waarschuwde dat de prijsstijgingen leiden tot meer honger en armoede, met ernstige gevolgen voor de mondiale stabiliteit.

Voedselcrisis

De tarweprijzen liggen momenteel niet ver van het niveau van de laatste voedselcrisis van 2007 en 2008, die tot protesten leidde in veel ontwikkelingslanden. Die voedselcrisis wordt ook beschouwd als een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de opstanden van de Arabische Lente in het Midden-Oosten.

Rusland is ook een van de grootste leveranciers van kunstmest ter wereld. De hogere kunstmestprijzen droegen vorig jaar al bij aan een stijging van 30% van de voedselprijzen wereldwijd, wat leidde tot meer honger in de wereld.

De arme plattelandsbewoners produceren ongeveer een derde van het voedsel in de wereld. Om de crisis voor hen te verlichten, maakt het Ifad onder meer extra geld over en zet het spaar- en leengroepen op. Ook verstrekt de organisatie subsidies aan landbouwbedrijven.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer