Skip to content

VNO-NCW: kwart ondernemers nog onvoorbereid op brexit

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Een kwart van de ondernemers heeft zich niet of nauwelijks op brexit voorbereid.

Dat concludeert werkgeversorganisatie VNO-NCW uit een enquête. Dit jaar zullen ze daar nog niet de nadelen van ondervinden, gezien met de brexit van komende vrijdag een overgangsperiode ingaat waarin qua handel vrijwel niets verandert.

Risico summiere deal

De ondernemersorganisatie, waar organisaties als NZO, COV, Plantum, Cumela en Greenport Holland lid van zijn, drukt bedrijven op het hart om die tijd te gebruiken om zich alsnog voor te bereiden. Het risico van een brexit zonder akkoord of met een summiere deal hangt namelijk in de lucht.

Onduidelijkheid over de uitkomst

Een brexit zonder deal leek al vaker nabij. De overheid en organisaties als VNO-NCW hebben ondernemers aangespoord om uit te zoeken welke gevolgen dit voor hen heeft. Dat een deel van hen daar geen gehoor aan gaf, wijt een woordvoerder van VNO-NCW aan onduidelijkheid over de uitkomst van de brexit. “Een groep bleef denken: ‘ik wacht wel af wat het wordt’. Daar hebben ze het afgelopen jaar ook kosten mee bespaard. Enig optimisme is ondernemers niet vreemd.”

Douanecontroles komen sowieso terug

Dat kan ook nadelig uitpakken, waarschuwt de zegsman. “Deal of geen deal, de douanecontroles komen begin volgend jaar sowieso terug. Dat zijn we al een aantal decennia niet gewend. Bovendien is de kans reëel dat de productstandaarden van het Verenigd Koninkrijk gaan afwijken van de onze. Het kan nog wel eens spannend worden, vrezen wij na uitlatingen van de Britse regering.”

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin