Voedermarkt rustiger, met prijsverlagingen

De stemming aan het ruwvoerfront is door de (brood)nodige regenval van de afgelopen week enigszins gewijzigd. De prijzen van hooi en stro zijn weliswaar gelijk gebleven, maar de vraag is rustiger. Wie het even kan redden stelt aankopen uit, de knip is leeg. Men is in afwachting van de nieuwe oogst.

Wat gras betreft: nu maaien is iets om te overwegen, om de volgende snede een betere kans te geven qua voederwaarde. Bemesting is immers vrijwel nog niet benut vanwege de droogte. Grashandel is er nauwelijks. Mais is schaars. Bierbostel zakt in prijs, met € 0,10 per procent droge stof. Dat is overigens niet bij alle leveranciers het geval. De aanvoer vanaf de brouwerijen is blijkbaar verschillend.

Aanbod voeraardappelen kleiner

Voeraardappelen waren enkele weken geleden nog volop goedkoop verkrijgbaar. Dat is verleden tijd. Door een veranderde situatie in de fritessector, dankzij de voorzichtig weer opgestarte horeca, is de verwachting dat meer en ook langer gebruik zal worden gemaakt van de aardappelen van oogst 2019 die nog in voorraad liggen. Voor een deel heeft dat geleid tot een vrij abrupte stijging van de prijs voor aardappelsnippers, temeer daar van die reststroom ook het nodige volume wordt opgenomen door de petfood-industrie.

Stoomschillen goedkoper

Stoomschillen worden juist een stuk ruimer beschikbaar. Ook de tarieven van stoomschillen lopen nu uiteen. Een groot deel van Nederlandse herkomst is in prijs verlaagd naar € 1,80 per procent droge stof voor de gewone stoomschillen. Dat is niet door alle leveranciers gevolgd.

De prijs van tarwegistconcentraat stond al sterk onder druk en daalde deze week verder. In een tijdsbestek van twee weken zijn de meeste tarieven in navolging van Protiwanze met € 0,25 per procent droge stof in prijs gedaald.

Prognose: prijzen gelijk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.