Doorgaan naar artikel

Voeding fractie goedkoper in 2021

Ondanks de stijgende inflatie werd voedsel in 2021 iets goedkoper in Nederland dan het jaar ervoor.

Het boodschappenmandje werd in 2021 iets goedkoper dan in 2021. - Foto: ANP premium

Het boodschappenmandje werd in 2021 iets goedkoper dan in 2021. - Foto: ANP

Ondanks de stijgende inflatie werd voedsel in 2021 gemiddeld genomen iets goedkoper in Nederland dan het jaar ervoor. Wel werd in december van 2021 een recordprijs voor voedsel betaald.

Voedingsmiddelen waren over heel 2021 gerekend een fractie goedkoper dan in 2020. Dat terwijl de inflatie in Nederland uitkwam op 2,7%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hogere energieprijzen

Vooral hogere energieprijzen waren de oorzaak van een toenemende geldontwaarding in Nederland. Voedingsmiddelen leverden in de loop van het jaar ook een bijdrage, zij het toch relatief beperkt. In december was de prijsstijging bij voeding weliswaar 2,6%, maar daarmee was de prijsverhoging in dit segment nog minder dan de helft van de inflatie.

De bijdrage van voeding in de inflatie was afgelopen jaar veel kleiner dan in 2019 toen de inflatie op een vergelijkbaar niveau uitkwam als dit jaar. Voor voeding moest in dat jaar 4,3% meer worden betaald. Dit werd vooral veroorzaakt door een verhoging van de btw van 6 naar 9%. Exclusief de btw-wijziging stegen de voedingsmiddelenprijzen met 1,4%.

In voorgaande jaren met sterke prijsstijgingen van energieproducten en agrarische grondstoffen stegen de voedingsmiddelenprijzen in Nederland veel sterker dan afgelopen jaar. In 2008 werd voeding 5,7% duurder en in 2013 gingen deze prijzen gemiddeld met 2,5% omhoog. De grootste prijsmutatie bij voeding voor de consument dateert uit 2001. Toen verhoogden de winkeliers hun voedingsmiddelenprijzen zo vlak voor de invoering van de euro per 1 januari 2002 op jaarbasis met 7,5%.

Vooral melk en eieren duurder

De Nederlandse consument betaalde vorig jaar wat voeding betreft vooral een hogere prijs voor melk en eieren. Verse halfvolle en magere melk kostte in de winkels 2,6% meer dan in 2020. Eieren zijn 2% in prijs verhoogd. Eieren werden in 2014 voor het laatst goedkoper ten opzichte van het jaar daarvoor. Sindsdien zijn de prijzen voor eieren de helft duurder geworden. In 2018 en 2019 waren de prijsverhogingen voor eieren het sterkst met achtereenvolgens 12,5 en 10%.

Aardappelen en vlees

Opvallend zijn ook de prijsbewegingen bij aardappelen en vlees. Consumenten vinden in het algemeen dat deze producten afgelopen jaar nogal duur zijn geworden. De cijfers van het CBS geven echter aan dat het omgekeerde het geval is.

Vooral verse aardappelen, inclusief bereidingen als aardappelschijfjes, zijn over heel 2021 nogal wat goedkoper geworden. En dat al voor het tweede achtereenvolgende jaar. In 2020 daalden de prijzen in dit segment met 5,4%, gevolgd door 4,7% lagere prijzen in 2021. Daarbij moet wel worden gezegd dat voor de aardappelen in 2019 de hoogste prijzen in decennia moesten worden betaald. In het jaar dat volgde op het extreem droge teeltseizoen van 2018 werden de aardappelproducten exclusief zetmeel 15,5% duurder.

De vleesprijzen zijn voor de consumenten twee jaar op rij gestegen met 5,4% per jaar. Vorig jaar volgde een lichte prijsdaling van 0,5%. Dit komt volledig op conto van varkensvlees (-1,4%), want rundvlees (+0,5%) en pluimveevlees (+0,6%) werden afgelopen jaar wel iets duurder.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin