Doorgaan naar artikel

Voeding in mei iets duurder dan in april

De voedselprijzen leken even te dalen, maar stijgen toch weer. Foto: Jan Willem Schouten

De voedselprijzen leken even te dalen, maar stijgen toch weer. Foto: Jan Willem Schouten

Voeding werd in mei 0,8% duurder dan in april. Daarmee was april vooralsnog de enige maand waarin een lichte daling was. In april zakte de prijs van voedingsmiddelen ten opzichte van de voorafgaande maand met 0,2%, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Op jaarbasis is de prijsstijging wel afgenomen tot zo’n 15%. Dat betekent dat voeding voor de Nederlandse consument nu nog 15% duurder is dan een jaar geleden. In februari en maart piekte het prijsverschil boven de 18%.

Dat de prijsstijging nu afneemt komt doordat de maandelijkse prijsverhogingen nu kleiner zijn dan een jaar geleden. Vorig jaar werd voeding in april en mei nog 3,3% duurder; dit jaar gingen de prijzen in deze maanden met 0,6% omhoog. We zien supermarkten nu ook weer nadrukkelijker met prijsacties komen. Ze stralen graag uit dat ze de prijzen verlagen, maar per saldo gaan de prijzen in de winkels ook op dit moment nog steeds omhoog.

Zuivel

Zuivel is een van de producten waar nu twee maanden achter elkaar wel sprake is van prijsverlagingen. Zo blijkt uit de metingen van het CBS dat halfvolle melk in de afgelopen twee maanden 1,7% in prijs is verlaagd. In dezelfde periode vorig jaar werd het product nog ruim 3% duurder. Het resultaat hiervan is dat het prijsverschil op jaarbasis nu is afgenomen tot minder dan 20%. In januari was halfvolle melk nog ruim 27% duurder dan een jaar eerder.

Aardappelen

Aardappelen worden daarentegen in de winkel flink duurder. Onder invloed van nieuwe import en hoge prijzen op de aardappelmarkt is het prijsniveau op de winkelvloer vorige maand met 4,3% opgeschroefd. Daardoor zijn de aardappelen nu ineens 20% duurder dan een jaar geleden. In april was dat verschil minder dan 14%.

Vlees

In het vleesschap zijn de prijzen van varkensvlees (+3,7% ten opzichte van april) weer wat opgevoerd, terwijl kip stabiliseert. Bij rundvlees is sprake van lichte prijsverhogingen. Zeker in vergelijking met vorig jaar, want vorig jaar werd rundvlees in april en mei 11% in prijs verhoogd. Nu blijft de prijsstijging in deze periode minder dan 1%.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin