Skip to content

Voeding is geen smeermiddel voor handelsakkoord

Handelsakkoorden gaan over veel meer dan alleen maar euro’s en dollars.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Commentaar
Vlees bij de slager. - Foto: ANP premium

Vlees bij de slager. - Foto: ANP

De Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack, vindt dat landbouw niet uitgezonderd mag worden van handelsbesprekingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Vilsack is landbouwminister in de regering van Joe Biden en eerder gedurende acht jaar onder president Barack Obama. Hij gooide daarmee meteen maar een knuppel in het hoenderhok: het Europese Parlement. Wellicht een teleurstelling voor degenen die dachten dat het na Trump allemaal wel anders en vooral beter zou worden in besprekingen over handelsakkoorden. De taal is in ieder geval een stuk vriendelijker en diplomatieker.

Bekende pijnpunten

Maar Vilsack gooit ook de bekende pijnpunten op tafel. De VS importeren meer uit de EU dan omgekeerd. De EU wil geen kippen die met chloor zijn behandeld, geen rundvlees waarbij groeihormonen zijn ingezet en beperkt handel in GMO-gewassen. Je zou nog kunnen zeggen, laat maar komen, zet het duidelijk op het etiket en dan laat de consument maar kiezen.

Maar zo simpel is het niet. Veel producten zijn na verwerking amper te traceren en dan krijg je de situatie dat goedkopere import rechtstreeks gaat concurreren met EU-producten die aan hogere eisen moeten voldoen. Het level playing field raakt verstoord ten koste van de producenten in de EU. Van boer tot voedingsindustrie.

Oekraïnse kooi-eieren

Dat het ingewikkeld ligt weten de Europarlementariërs als geen ander. Zelfs binnen de EU is het al lastig om bijvoorbeeld de afschaffing van kooihuisvesting wettelijk vast te leggen. Over dierenwelzijn wordt niet overal eender gedacht en gehandeld in de lidstaten. Tegelijkertijd kwamen kooi-eieren ook nog eens volledig legaal de EU binnen vanuit Oekraïne als onderdeel van een handelsdeal, samen met enorme hoeveelheden graan. En dat tegen prijzen waar Europese boeren met hun hogere kosten en standaarden niet tegenop kunnen.

Landbouw en voeding mag geen smeermiddel zijn voor handelsakkoorden als Europese normen daarmee omzeild worden

Gaat om meer dan euro’s en dollars

Een ding zou duidelijk moeten zijn. Handelsakkoorden gaan over veel meer dan alleen maar euro’s en dollars. Zeker als je voedselzekerheid, klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden mee gaat wegen. En dan maakt het niet uit of landbouw in een meeromvattend akkoord zit of in een landbouw- en voedingsakkoord. Landbouw en voeding mag geen smeermiddel zijn voor handelsakkoorden als Europese normen daarmee omzeild worden.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin