Voedingscentrum: vaak te veel zout in vleesvervangers

28-09 | |
Volgens het Voedingscentrum zit er vaak te veel zout in vleesvervangers. Het onderzocht vleesvervangers, in de helft zat te veel zout.
Vleesvervangers in het schap van een supermarkt. - Foto: ANP

Het Voedingscentrum onderzocht zes kant-en-klare vleesvervangers die te koop zijn in de supermarkt. De helft daarvan bevat te veel zout.

De hoeveelheid zout in vleesvervangers varieert heel sterk. Door het hoge zoutgehalte past de helft van de onderzochte vleesvervangers niet in de Schijf van Vijf, een maatstaf voor een gezonde dagelijkse voeding.

Het Voedingscentrum onderzocht zes kant-en-klare vleesvervangers die te koop zijn in de supermarkt. Het zoutgehalte varieert van 0,7 gram tot 2,2 gram per 100 gram product. Door het hoge zoutgehalte passen drie van de zes onderzochte vleesvervangers niet in de Schijf van Vijf. Volgens het Voedingscentrum is het wenselijk dat mensen ouder dan 9 jaar niet meer dan 6 gram zout per dag binnen krijgen.

Leestip: Verkoop vleesvervangers stagneert of daalt

Naast zout in vleesvervangers letten op suiker en vet

Het Voedingscentrum stelt dat steeds meer Nederlanders minder vlees willen eten. Dan kan gekozen worden voor een vleesvervanger. Het Voedingscentrum raadt consumenten aan om te letten op het gehalte aan zout, vet en suiker in de vleesvervangers.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer