Skip to content

Voedingsconcerns verlagen verkoopprijzen opnieuw

In februari haalden voedingsbedrijven al wat van de prijzen af, in maart volgde een stabilisering, om in april nog iets meer van de prijzen af te doen.

Nieuws
Food
Flinke prijsverhogingen zien we nu nog bij de groente- en fruitverwerkende industrie. - Foto: Canva/Freezingtime

Flinke prijsverhogingen zien we nu nog bij de groente- en fruitverwerkende industrie. - Foto: Canva/Freezingtime

Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven hebben hun verkoopprijzen in april opnieuw verlaagd. In februari ging er al wat van de prijzen af, in maart volgde een stabilisering om in april nog iets meer van de prijzen af te doen.

In april 2023 hebben de voedingsmiddelenfabrikanten hun verkoopprijzen gemiddeld 0,4% verlaagd, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Met name de producenten van spijsoliën en -vetten verlaagden hun prijzen. Deze fabrikanten hebben al vier maanden op rij hun prijzen verlaagd. Het resultaat daarvan is dat zij hun producten voor ruim 13% minder verkopen dan een jaar geleden. Over heel 2022 lagen hun verkoopprijzen bijna een derde hoger dan in 2021.

Zuivelindustrie verlaagt prijzen

Ook de zuivelindustrie ziet zich genoodzaakt de prijzen te verlagen. Eind vorig jaar leverden de zuivelfabrikanten als iets in op hun prijzen. Dit kreeg in februari een vervolg in de vorm van een prijsverlaging van 2,2%. In april zakten de prijzen nog eens 1,2%. Daarmee liggen de verkoopprijzen van de zuivelindustrie weer vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar geleden.

In de eerste zeven maanden van 2022 slaagden de zuivelfabrikanten erin hun prijzen maandelijks te verhogen en daardoor nam het prijsverschil op jaarbasis juist toe van 12% naar ruim 22%. De ommekeer kwam in november vorig jaar. Dat zien we ook terug in de melkprijzen, die sinds eind vorig jaar fors zijn gedaald.

Vleesbedrijven verhogen verkoopprijzen

Slachterijen en de vleesverwerkende industrie hebben hun verkoopprijzen daarentegen verder verhoogd. De verhoging ten opzichte van maart is deze keer met 1,1% veel kleiner dan de ruim 9% die een jaar geleden werd doorgevoerd. Het resultaat daarvan is dat de prijzen nog 10,6% boven die van april vorig jaar liggen. Begin dit jaar realiseerden deze bedrijven nog prijzen die een kwart hoger lagen dan een jaar geleden.

Prijsstijgingen groente- en fruitverwerkers

Flinke prijsverhogingen zien we nu nog bij de groente- en fruitverwerkende industrie. Daar stegen de prijzen ten opzichte van maart met 4,3%. Het prijsverschil met vorig jaar stabiliseert op een niveau van 27,5%. In vergelijking met andere voedingsmiddelenbedrijven heeft het bij de groente- en fruitverwerkende bedrijven lang geduurd voordat zij de verkoopprijzen flink verhoogden. Maar in april (+4,6%) en oktober (+5,5%) vorig jaar en zeker in januari van dit jaar (+11,2%) draaiden zij flink aan de prijsknoppen.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin