Doorgaan naar artikel

Voedingsexport Denemarken loopt deuk op

Met name de export van zogenoemde ‘high end’ producten van rund- en varkensvlees wordt bemoeilijkt door de sluiting van de horeca in de afnemerlanden. Foto: ANP

Met name de export van zogenoemde ‘high end’ producten van rund- en varkensvlees wordt bemoeilijkt door de sluiting van de horeca in de afnemerlanden. Foto: ANP

De Deense voedingsexport daalt dit jaar met € 600 miljoen tot € 1,2 miljard. Dat schat landbouwsectorfederatie LF tegen de achtergrond van de coronacrisis.

Deze maakt het volgens LF-analisten moeilijk om exactere prognoses op te stellen. Duidelijk is echter dat het record van vorig jaar, toen de voedingsexport een omzet van € 22 miljard opleverde, niet zal kunnen worden verbeterd of geëvenaard.

Rund- en varkensvlees

Met name de export van zogenoemde ‘high end’ producten van rund- en varkensvlees wordt bemoeilijkt door de sluiting van de horeca in de afnemerlanden. De horeca is weliswaar in een aantal landen weer aan het werk, maar de gasten komen niet allemaal meteen terug.

Olieprijzen

De coronacrisis in combinatie met het instorten van de olieprijzen heeft ook gezorgd voor daling van de voedselprijzen. Wereldwijd gaat het sinds januari om een daling van 10%. De veel lagere olieprijzen maken het onrendabel om grondstoffen als mais en plantaardige olie om te zetten in energie, signaleert LF.

Duitsland is de grootste exportmarkt voor de Deense voedingscluster. Het omzetverlies kan hier alleen al oplopen naar € 270 miljoen. Voor Nederland komt het verlies aan omzet op mogelijk een slordige € 30 miljoen.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin