Skip to content

Voedingsindustrie grootste voedselverspiller in Denemarken

De voedingsindustrie heeft het grootste aandeel in de voedselverspilling in Denemarken.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De voedingsindustrie heeft het grootste aandeel in de voedselverspilling in Denemarken.

Van de in totaal 814.000 ton voedsel die uitgaande van dit onderzoek jaarlijks worden verspild komt bijna de helft (385.000 ton) voor rekening van de levensmiddelenindustrie. Dat blijkt uit de eerste inventarisatie van het probleem door het Deense landbouw- en voedingsministerie. Binnen de industrie heeft de zuivelindustrie met 218.000 ton het grootste aandeel. In huishoudens gaat 247.000 ton voedsel per jaar verloren, in de handel en de horeca belandt 96.000 ton en 42.000 ton in de afvalcontainer. In de primaire landbouw is de verspilling becijferd op 44.000 ton. Verspilling ontstaat op tal van manieren. Dat begint bij sorteren op maat, vorm en gewicht van producten. Ook bederf en productieverliezen zijn een factor. Dat is bijvoorbeeld aan de orde in de zuivelindustrie die relatief sterk vertegenwoordigd is in Denemarken.

Eerste inventarisatie

Omdat dit de eerste inventarisatie is die de hele keten omvat zijn volgens het ministerie geen vergelijkingen te maken die een beeld geven van de ontwikkeling. De verantwoordelijke bewindsman Rasmus Prehn vindt het niettemin een goede zaak dat de omvang van het probleem gedetailleerd in kaart is gebracht, zodat ook gericht kan worden ingezet op oplossingen. Prehn belooft dat hij ook in EU-verband wil werken aan concrete doelstellingen voor de reductie van de verspilling.

De cijfers baseren zich op de jaren 2018-‘19, behalve die van de huishoudens want die gaan uit van 2017. De bedoeling is om elke vier jaar nieuwe inventarisaties op te stellen.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin