Doorgaan naar artikel

Voedingsindustrie maakt 28% meer omzet bij 3% meer productie

De voedingsmiddelenindustrie heeft in het tweede kwartaal van 2022 met ruim 28% meer omzet gemaakt ten opzichte van een jaar eerder.

In de drankenindustrie steeg de omzet met 16% bij een 8% grotere productie. Daarmee is de omzetstijging in het tweede kwartaal iets minder groot dan in het eerste kwartaal van 2022. -  Foto: Canva/DuxX premium

In de drankenindustrie steeg de omzet met 16% bij een 8% grotere productie. Daarmee is de omzetstijging in het tweede kwartaal iets minder groot dan in het eerste kwartaal van 2022. - Foto: Canva/DuxX

De voedingsmiddelenindustrie heeft in het tweede kwartaal van 2022 ruim 28% meer omzet gemaakt ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het de grootste jaar-op-jaar omzetstijging sinds in ieder geval 2005.

De productie nam toe met 2,7%. De omzetstijging kwam dus voor het grootste deel door prijsstijgingen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

In de drankenindustrie steeg de omzet met 16% bij een 8% grotere productie. Daarmee is de omzetstijging in het tweede kwartaal iets minder groot dan in het eerste kwartaal, toen de omzet groeide met 27%. Een verklaring hiervoor is dat er in het eerste kwartaal van 2021 lockdowns waren, waardoor de afzet van dranken toen minder was ten opzichte van 2022.

De productie in de totale industrie groeide met bijna 10% en de omzet nam toe met 30%. Daarmee was de groei in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie iets minder fors dan in de totale industrie.

Meer faillissementen

In de gehele industrie was het aantal uitgesproken faillissementen hoger dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2022 werden 39 bedrijven failliet verklaard. Vorig jaar waren dat er 24. Een kwart van de bedrijven die failliet gingen waren voedingsmiddelenproducenten: 10 bedrijven in die sector werden in het tweede kwartaal failliet verklaard, tegenover 5 een jaar eerder.

Vooral hogere producentenprijzen vlees

De producentenprijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen in juni 22,5% hoger dan een jaar eerder. De stijging in de slachterijen en vleeswarenindustrie, de spijsoliën- en vettenindustrie, de meelindustrie en de diervoederindustrie waren nog iets hoger. In juni lagen de afzetprijzen voor deze sectoren respectievelijk 24,5%, 37,4%, 28,6% en 35,5% boven het niveau van een jaar eerder.

De geringste stijging was voor de brood- en deegwarenindustrie. De verkoopprijzen van deze producenten lagen ruim 8% boven die van juni 2021.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin