Doorgaan naar artikel

Voedingsindustrie realiseert recordprijzen in verkoop

Nederlandse voedingsmiddelenfabrikanten hebben in december recordprijzen gerealiseerd in de verkoop.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Productie van kaas. - Foto: Koos Groenewold premium

Productie van kaas. - Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse voedingsmiddelenfabrikanten hebben in december recordprijzen gerealiseerd in de verkoop van hun producten. Dat kan worden opgemaakt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijsindex in de afzet van de voedingsmiddelenfabrikanten steeg in december naar 119,5 punten. Dat is het hoogste niveau ooit voor deze index die uitgaat van 2015 als basisjaar (100 punten). Vooral de fabrikanten van spijsoliën en -vetten hebben hun verkoopprijzen ongekend sterk verhoogd afgelopen jaar. In december lagen de prijzen bijna 60% hoger dan in 2015.

Prijzen vleesindustrie stijgen

De diervoederindustrie realiseerde eind vorig jaar afzetprijzen die 28% boven het niveau van 2015 lagen. De slachterijen en de vleeswarenindustrie deden daar nauwelijks voor onder met prijzen die 27% in de plus waren. De verkoopprijzen in de vleesindustrie stegen daarmee boven het recordniveau van eind 2019.

In de vergelijking met 2020 valt op dat de voedingsmiddelenindustrie de prijzen elke maand wel iets heeft kunnen verhogen. In januari werden de producten nog voor exact dezelfde prijs als in dezelfde maand van het voorafgaande jaar verkocht. Daarna groeide het prijsverschil gemiddeld elke maand wel een procentje. Het resultaat daarvan is dat de prijzen in december uiteindelijk 11,3% boven het niveau van eind 2020 lagen.

Groente en fruit minder rooskleurig

Ook in de jaar-op-jaar-vergelijking staan de fabrikanten van spijsoliën en -vetten bovenaan met een prijsverschil van 26% in december ten opzichte van december 2020. De diervoerindustrie laat in deze vergelijking een prijsverschil noteren van 20%. En ook hier gevolgd door de slachterijen en de vleesindustrie met een prijsverschil van 17% ten opzichte van december 2020.

De groente- en fruitverwerkende industrie kan daar slechts van dromen. Deze sector zag afgelopen jaar niet eens kans om de prijsdalingen in 2020 voldoende te compenseren. Met een plus van minder dan 1% in december bleef het prijsherstel in het hele jaar beperkt tot een half procent. En dat volgde op een prijsdaling van 1,2% in 2020.

Stijgende lijn zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelindustrie kende vorig jaar wel een goed laatste kwartaal met prijzen die gemiddeld ruim 8% boven het niveau lagen van 2020. De stijgende lijn werd in oktober 2020 al ingezet en stap voor stap steeg de prijsindex in de afzet van hun producten tot net boven de 120 punten. Halverwege 2016 zag het er nog heel anders uit in de zuivel met een verkoopprijsindex van amper 90 punten na stevige prijsdalingen in 2014, 2015 en de eerste helft van 2016.

Duurdere grondstoffen en energie nopen de meelindustrie ook tot prijsverhogingen die de bedrijven niet zo gewend zijn. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd er ongewoon sterk aan de prijsknoppen gedraaid en dat resulteerde uiteindelijk in december in een prijsverschil van 9% ten opzichte van eind 2020.

Kleinste prijsverhoging

De brood- en deegwarenindustrie volgt dit voorbeeld nog niet. Daar lagen de prijzen slechts 0,7% hoger dan in december 2020. Over heel 2021 bleef de prijsmutatie ook op dat niveau steken. Afgezien van een prijsdaling in 2018 was het daarmee voor deze sector de kleinste prijsverhoging sinds 2014.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin