Doorgaan naar artikel

Voedingsindustrie verhoogt productie in januari

De voedingsmiddelenproducenten in Nederland kwamen in januari sterk uit de startblokken.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De voedingsmiddelenproducenten in Nederland kwamen in januari sterk uit de startblokken. De productie werd flink opgevoerd en de omzetten bleven hoog, zo blijkt uit cijfers van het statistiekbureau CBS.

De voedingsconcerns verhoogden hun dagproductie in de eerste maand van dit jaar met gemiddeld 3,8% ten opzichte van januari 2022. De totale productie viel daardoor 6,1% groter uit dan in januari 2022. Door hogere verkoopprijzen namen de omzetten toe met gemiddeld ruim 20%.

Een vergelijking met december vorig jaar laat zien dat de omzetten in het buitenland een licht dalende lijn laten zien. Dat geeft aan dat de prijzen en de volumes in de export toch wat onder druk staan. Op de binnenlandse markt zien we nog wel een lichte toename in de omzet van voedingsbedrijven.

De gemiddelde dagomzet viel in januari 17,4% hoger uit dan in dezelfde maand vorig jaar. In het binnenland lag deze omzet 14,5% hoger en in het buitenland lagen de verkopen 20% boven het niveau van vorig jaar januari.

Meer omzet door hogere prijzen

In heel 2022 nam de omzet van de voedingsmiddelenindustrie met bijna een kwart toe. Daarmee realiseerden zij een ongekende groei in hun verkopen als gevolg van de hogere prijzen. De laatste keer dat de industrie haar omzet met meer dan 10% wist te vergroten was in 2011. In 2007 lieten de verkopen een groei zien van net iets meer dan 13%.

Het afgelopen jaar was de omzet nog afhankelijker van de prijsverhogingen, omdat de productiegroei bleef steken op 0,3%. In 2007 en 2011 nam de productie toe met zo’n 2%.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin