Voedingsindustrie verhoogt verkoopprijzen met 9,3%

30-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft haar verkoopprijzen verhoogd met 9,3% ten opzichte van augustus 2020.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De industrie weet haar prijzen elke maand met ongeveer 1% te verhogen, zo valt op te maken uit het overzicht van het CBS. De slachterijen hebben in augustus een flinke slag geslagen en realiseren inmiddels een plus van 20,9% in hun verkoopprijs ten opzichte van vorig jaar. Alleen de pluimveeslachters blijven hierop wat achter met een prijsverhoging op jaarbasis van 14,1%. De vleesverwerkende industrie berekent 5,8% hogere verkoopprijzen.

Aardappelverwerking

De aardappelverwerkende industrie verhoogt schoorvoetend de verkoopprijzen. In augustus werd ene prijsverhoging gerealiseerd van 0,5% ten opzichte van de maand ervoor. Desondanks liggen de verkoopprijzen van deze bedrijven nog 1% onder het niveau van vorig jaar.

Zuivel en veevoer

De zuivelindustrie moest in augustus juist wat terrein toegeven ten opzichte van juli, zo blijkt uit de gegevens van het CBS. Een jaar geleden was de prijsdaling in augustus echter groter, zodat de verkoopprijzen dit jaar in deze maand toch 5,2% boven het niveau in 2020 lagen.

Ook de veevoerindustrie levert nu iets in op de prijs. Desondanks berekenen deze fabrikanten gemiddeld 15% hogere prijzen dan een jaar geleden.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer