Voedingspatronen nergens duurzaam en gezond genoeg

23-11 | |
In rijkere landen is 40% van de volwassenen te zwaar. - Foto: Canva
In rijkere landen is 40% van de volwassenen te zwaar. - Foto: Canva

De huidige voedingspatronen zijn wereldwijd gezond noch duurzaam. Vooral in rijkere landen moeten gewoontes flink veranderen.

Dat staat in het Global Nutrition Report (GNR) van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het rapport vermeldt dat 48% van alle mensen kampt met gezondheidsproblemen door voeding.

Bijna de helft van de wereldbevolking is ondervoed of te zwaar. In rijkere landen is overgewicht een groot probleem. Het treft 40% van de volwassenen (2,2 miljard mensen). Hier moeten mensen volgens GNR minder suikerhoudende producten en ongezonde vleesproducten eten om overgewicht te bestrijden. In arme landen, waar mensen te weinig voedingsstoffen tot hun beschikking hebben, is minimaal $ 4 miljard (€ 3,55 miljard) hulp nodig om meer groente en fruit in de diëten te krijgen.

GNR wordt sinds 2014 jaarlijks gepubliceerd met behulp van meerdere landen en organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Onevenwichtig dieet

Geen enkele regio ligt op schema om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te behalen. Deze doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties opgesteld voor het beperken van de gezondheids- en milieubelasting in relatie tot voeding en het voedselsysteem. Mensen consumeren onevenwichtige diëten met te weinig fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Daarentegen eten ze veel rood en verwerkt vlees, wat wereldwijd de grootste gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Substantiële veranderingen zijn nodig voor behoud van het milieu en de gezondheid van de bevolking, stelt het rapport. Het aanpassen van het dieet kan ook de uitstoot van onder meer CO2 tegengaan; de voedselproductie is verantwoordelijk voor 35% van de uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees en zuivelproducten eten, vermindert die uitstoot volgens het rapport flink.

Corona-effect

Ook het effect van de coronapandemie is meegenomen. De economische problemen hierdoor vergroten tezamen met de verstoorde voedsel- en gezondheidssystemen het ondervoedingsprobleem in lage- en middeninkomenslanden aanzienlijk. Mensen hebben meer geld nodig om zich te voeden. De behoefte aan financiering is hierdoor dringender dan ooit.

Nieuwe instrumenten, gericht op bewijs en resultaten, kunnen de kwaliteit van de uitgaven voor voeding verbeteren. Hierbij valt te denken aan beoordeling van overheidsuitgaven voor voeding met zorgvuldige planning en tracking voor betere resultaten.

Vaststaat dat landen hun inspanningen intensiveren en versnellen om de voedseldoelen te bereiken.

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer