Doorgaan naar artikel

Voedingsprijs loopt verder uit de pas met inflatie

De consumentenprijs van voedingsmiddelen is in december verder opgelopen. De gemiddelde prijs van voeding steeg tot 17% boven het niveau van een jaar eerder. In november was dat nog 15,7%, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

voedingsprijs premium

Voor halfvolle melk liggen de prijzen 27,5% hoger dan een jaar geleden. Bij kaas en kwark zijn de prijsverhogingen opgevoerd tot bijna 32%.- Foto: Roel Dijkstra

De consumentenprijs van voedingsmiddelen is in december verder opgelopen. De gemiddelde prijs van voeding steeg tot 17% boven het niveau van een jaar eerder. In november was dat nog 15,7%, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voeding loopt met deze prijsontwikkeling steeds verder uit de pas met de inflatie in Nederland. De inflatie zwakte namelijk verder af tot 9,6% in december. In september/oktober was de geldontwaarding nog zo’n 14,5%.

Grootste geldontwaarding sinds 1975

Over heel 2022 komt de inflatie in Nederland uit op 10%, zo berekent het CBS. Daarmee kende Nederland de grootste geldontwaarding sinds 1975, toen stegen de prijzen van consumentenproducten met 10,2%. Vooral duurdere energie heeft bijgedragen aan de hoge inflatie vorig jaar, maar ook voedingsmiddelen deden een flinke duit in het zakje.

In 2021 was voeding nog 0,2% goedkoper dan in het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar stegen de prijzen echter met liefst 10,8%. Daarmee was de prijsverhoging in het voedingsmiddelensegment nog veel groter dan in 2001. Toen stegen de prijzen in het jaar voor de invoering van de euro met 7,5%.

Vlees, zuivel, brood, granen en groente duurder

Met name voor vlees, zuivel, brood, granen en groente betaalde de consument meer dan in 2021. Brood is afgelopen jaar 8,8% in prijs gestegen, met een piek van 17,4% in december. Daarmee is de uitzonderlijke prijsstijging van 8,2% voor brood in 2008 nog ruimschoots overtroffen. In dat jaar was er ook sprake van fors stijgende grondstofprijzen als gevolg van krappe graanvoorraden en een toenemende productie van bio-ethanol.

Groenten waren vorige maand 13,6% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee steeg het prijsverschil over heel 2022 tot net boven de 10%. Vooral diepvriesgroenten zijn in prijs verhoogd. In de laatste vier maanden van vorig jaar lag het prijsniveau in het diepvriessegment bijna 20% hoger dan in dezelfde periode van 2021.

Melk, kaas en eieren

De productgroep melk, kaas en eieren werd in 2022 gemiddeld 15,6% duurder. Naarmate het jaar vorderde werden de prijzen steeds verder verhoogd, waardoor het prijsverschil in december opliep naar 28,4%. Voor halfvolle melk liggen de prijzen 27,5% hoger dan een jaar geleden. Bij kaas en kwark zijn de prijsverhogingen opgevoerd tot bijna 32%. En de eierprijzen zijn in de winkel met bijna een kwart gestegen ten opzichte van december 2021.

Bij vlees komt de prijsverhoging over heel 2022 uit op 13,1%. In het laatste kwartaal lagen de prijzen rond de 18% boven die van 2021. In de rundvleesprijzen is eind vorig jaar een pas op de plaats gemaakt; het prijsverschil op jaarbasis zakte terug van ruim 25% in de maanden juni tot en met november naar 21% in december. Mede daardoor blijft de prijsverhoging over het hele jaar bij rundvlees net onder de 20%. Varkensvlees werd wel duurder in december, maar is op jaarbasis minder in prijs verhoogd (+12,5% ten opzichte van 2021). Hetzelfde geldt voor pluimveevlees.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin