Skip to content

Voedingsprijs stijgt nog steeds bovengemiddeld

De prijsstijging bij voedingsmiddelen laat nog geen sporen van afzwakking zien. Daar waar de inflatie afneemt, gaat de verhoging van de voedingsmiddelenprijzen onverdroten voort.

Updated on:
Nieuws
Food
Brood is nu bijna 20% duurder dan een jaar geleden. - Foto: Canva premium

Brood is nu bijna 20% duurder dan een jaar geleden. - Foto: Canva

De prijsstijging bij voedingsmiddelen laat nog geen sporen van afzwakking zien. Daar waar de inflatie afneemt, gaat de verhoging van de voedingsmiddelenprijzen onverdroten voort.

In januari steeg de consumentenprijs van voedingsmiddelen met 1,5% ten opzichte van december, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau CBS. Daarmee was de maandelijkse prijsverhoging gerekend vanaf begin 2021 nog steeds bovengemiddeld. Sinds begin vorig jaar stijgt voeding maandelijks ruim 1,3% in prijs.

Voedingsmiddelen 17,6% hoger

Onder invloed van stijgende grondstofprijzen zijn de prijskaartjes op de winkelschappen sinds december 2021 in hoog tempo ververst. Maandelijks – in sommige gevallen zelfs wekelijks – zijn de prijzen verhoogd. Afgelopen maand waren voedingsmiddelen in de Nederlandse winkels zodoende gemiddeld 17,6% duurder dan een jaar geleden. Dat is een forse verhoging, want normaal gesproken stijgen de voedingsmiddelenprijzen zo’n 1,5% per jaar.

De kloof tussen inflatie en prijsstijging van voedingsmiddelen is daarmee vorige maand veel groter geworden. De geldontwaarding is na de piek van 14,5% in september 2022 afgenomen tot 7,6% in januari van dit jaar. Daarmee is de inflatie terug op het niveau van begin vorig jaar. Dus van voor de inval van Rusland in Oekraïne.

Zuivel fors duurder

Halfvolle melk is één van de producten die afgelopen jaar fors in prijs zijn verhoogd. Het CBS berekent dat de prijzen voor deze melk op jaarbasis met meer dan 27% zijn gestegen. Voor een liter halfvolle melk betaalt de consument nu minimaal € 1,18 per liter. Een jaar geleden lag deze prijs op 89 cent per liter. Een verschil dus van 29 cent per pak.

De productgroep kaas en kwark is in het afgelopen jaar gemiddeld ruim 30% duurder geworden, blijkt uit de CBS-cijfers. Voor een kilootje jong belegen van de Zaanse hoeve betaal je bij Albert Heijn nu € 9,35. Dat is € 2,85 meer dan een jaar geleden. Dat komt neer op een prijsverhoging van 43%.

De gemiddelde consumentenprijs van eieren is in het afgelopen jaar met iets meer dan 24% gestegen. Tien scharreleieren in maat M kosten bij Albert Heijn deze week € 3,99 per doosje. Dat is 80 cent (exact een kwart) meer dan een jaar geleden.

Prijsverschil vlees teruggelopen

Varkensvlees is afgelopen maand iets gezakt in prijs. Het prijsverschil met vorig jaar is daardoor teruggelopen naar 15%. Rund- en kalfsvlees is nog ruim 20% duurder dan een jaar geleden. Maar ook voor dit vlees geldt dat het prijsverschil is teruggelopen; vanaf juni tot en met september vorig jaar was dit vlees ruim een kwart duurder dan een jaar eerder.

Brood is nog wel met een stevige opmars bezig. Vorige maand gingen de prijzen nog met bijna 4% omhoog ten opzichte van december. Daarmee is brood nu bijna 20% duurder dan een jaar geleden. De prijs van een half brood Zaans bruin is deze week bij Albert Heijn verhoogd naar € 1,05 per stuk. Vorig jaar lag de prijs nog op 75 cent.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin