Doorgaan naar artikel

Voedingsprijzen voor Duitser fractie hoger dan in Nederland

De Nederlandse consument is qua aankopen van voedingsmiddelen iets goedkoper uit dan de Duitse.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Nederlandse consument is qua aankopen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken iets goedkoper uit dan de Duitse. Dat blijkt uit een overzicht van het Duitse statistische bureau Destatis.

Het Duitse statistische bureau heeft voor 36 landen in Europa de kosten voor het levensonderhoud op een rij gezet. Naast kosten voor vakanties, horeca en energieverbruik zijn ook de consumentenprijzen voor voedingsmiddelen in de verschillende landen op een rij gezet.

Aan levensonderhoud was de Nederlandse burger in juli zo’n 7% meer kwijt dan de gemiddelde Duitser, blijkt uit de maandelijkse rekensom van Destatis. Het verschil wordt hoofdzakelijk veroorzaakt duurdere tabak en hogere prijzen in restaurants en hotels. Qua voeding is de consument in Nederland goedkoper uit; het scheelt zo’n 2%.

Vis in Nederland goedkoper

Vooral vis is in Nederland goedkoper dan in Duitsland. Het verschil bedraagt 18%. Aan de andere kant is vlees in Nederland 15% duurder dan aan de andere kant van de grens. Daarmee heb je de twee uitersten te pakken. Brood en bakproducten zijn hier gemiddeld 13% lager geprijsd. En voor fruit, groente en aardappelen betaalt men in Nederland volgens de berekeningen van Destatis zo’n 6% minder dan in Duitsland. Zuivel en eieren zijn daarentegen hier weer 7% duurder.

Zwitsers betalen hoogste prijs

Zoals verwacht mag worden, betalen Zwitserse en Scandinavische consumenten de hoogste prijs voor voedingsmiddelen. De Zwitser betaalt gemiddeld 54% meer dan de Duitse consument. Zo ligt de vleesprijs een keer zo hoog als in Duitsland. In Denemarken liggen de prijzen zo’n 25% hoger. De Denen betalen vooral meer voor brood en bakproducten. De kassabon voor de Belgische consument ligt zo’n 8% hoger dan hetzelfde voedingsmiddelenpakket in Duitsland. Dat komt vooral omdat de Belg meer voor het vlees moet betalen.

Polen en Roemenen betalen gemiddeld 35% minder voor de voedingsmiddelen. Als je nog goedkoper uit wil zijn, moet je in Turkije zijn. Ondanks de dit jaar sterk stijgende prijzen is voeding in Turkije nog ruim 40% goedkoper. En – ook opvallend – in het Verenigd Koninkrijk berekent Destatis ook duidelijk lagere voedingsmiddelenprijzen (-9%) dan op het vasteland. Dat geldt bovendien over de hele linie; van 38% lagere prijzen voor vis tot 8% lagere prijzen voor aardappelen, groente en fruit (AGF).

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin