Voedingssuiker opnieuw duurder in EU

26-09 | |
Voedingssuiker was in juni 14% duurder dan een jaar geleden. Foto: Canva
Voedingssuiker was in juni 14% duurder dan een jaar geleden. Foto: Canva

Voedingssuiker werd in juni weer duurder dan in de maand ervoor.

De Europese Commissie berekent voor juni 2022 een gemiddelde verkoopprijs van € 453 per ton. Dat is € 1 meer dan in mei. Het was de zevende achtereenvolgende maand dat voedingssuiker duurder werd in de EU.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden twee tot drie maanden later gepubliceerd. Gezien de prijsontwikkelingen op de termijnmarkt in Londen is de verwachting dat voedingsbedrijven in juli nog meer hebben betaald voor suiker, maar dat daarna een daling is ingezet. De prijs van voedingssuiker was in juni dit jaar de hoogste sinds september 2017. Voedingssuiker was in juni 14% duurder dan een jaar geleden.

Waarschijnlijk hebben de voedingsbedrijven in juli opnieuw meer voor de suiker betaald. Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerstaflopende suikercontract (oktober 2022) in juni gemiddeld $ 563 per ton. Dat steeg naar een gemiddelde van $ 574 in juli. Maar in augustus zakte de gemiddelde verkoopprijs naar $ 546. In september werd tot nu toe gemiddeld $ 567 betaald voor het eerstaflopende contract, maar dat komt vooral omdat de notering van het oktobercontract in de laatste week dat het werd verhandeld naar $ 622 steeg. Dat was de hoogste termijnnotering in ruim tien jaar. Sinds 16 september is het december-2022-contract het eerstaflopende termijncontract. Die prijs schommelt rond de $ 530.

Drie suikerregio’s

De Europese Commissie verdeelt de EU in drie suikerregio’s. De prijsverschillen tussen de regio’s nemen toe. In regio 2, met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa waaronder Nederland, kostte suiker in juni gemiddeld € 438, net zo veel als in mei. In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) is suiker het duurst met een gemiddelde verkoopprijs van € 561 (+ € 13 ten opzichte van mei). In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) kostte suiker in juni € 446 (+ € 5).

Oorzaken dalende suikerprijs

Het Franse marktbureau Agritel noemt een aantal oorzaken voor de dalende suikerprijs. Op het noordelijk halfrond is de verwerking van suikerbieten begonnen waardoor de beschikbaarheid van suiker toeneemt. Ook al wordt een lagere suikerproductie verwacht in Europa. Daarnaast neemt de vrees toe dat de wereldeconomie trager gaat draaien. Dat drukt de vraag naar agrarische grondstoffen. En in Brazilië dalen de marges op de productie van ethanol, waardoor meer suiker op de markt komt.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer