Voedingssuiker weer duurder in EU

04-07 | |
Foto: Canva/Savany
Foto: Canva/Savany

De levensmiddelenproducenten in de EU betalen steeds meer voor voedingssuiker. De Europese Commissie berekent voor mei een gemiddelde verkoopprijs van € 452 per ton.

Dat is € 6 meer dan in april en het is de zesde maand op rij dat voedingssuiker duurder werd. De prijs in de EU is de hoogste sinds september 2017. Voedingssuiker was in mei 14% duurder dan een jaar geleden.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de levensmiddelenfabrikanten. De prijzen worden twee maanden later gepubliceerd.

Druk op suikerprijs

Waarschijnlijk hebben de levensmiddelenfabrikanten in juni opnieuw meer voor de suiker betaald. Op de termijnmarkt in Londen noteerde het eerstaflopende suikercontract (augustus 2022) in mei gemiddeld $ 543 per ton. In juni werd voor het augustuscontract gemiddeld $ 563 betaald. De suikerprijs staat echter de laatste week wel onder druk, vooral door de sombere economische verwachtingen. Daarnaast is Brazilië van plan een nieuwe belasting in te voeren op suikerhoudende producten. Ook lijkt Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld, flink veel suikerriet te oogsten.

Prijsverschillen binnen suikerregio’s EU

De Europese Commissie verdeelt de EU in drie suikerregio’s. Er zitten grote verschillen in suikerprijs tussen de regio’s. In regio 2, met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa, waaronder Nederland, kostte suiker in mei gemiddeld € 438 (+ € 2 ten opzichte van april). In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) is suiker het duurst met een gemiddelde verkoopprijs van € 548 (+ € 22). In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) kostte suiker in mei € 442 (+ € 2)

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer