Prijs voedingssuiker blijft flink stijgen

01-11 | |
De verkoopprijs van suiker stijgt voor de tiende maand op rij. - Foto: Canva
De verkoopprijs van suiker stijgt voor de tiende maand op rij. - Foto: Canva

De prijs van voedingssuiker in de EU blijft stijgen en flink ook. De suikerproducenten verkochten in september hun suiker voor gemiddeld € 512 per ton. Dat is € 28 hoger dan in augustus.

De verkoopprijs van suiker stijgt voor de tiende maand op rij. Meestal stijgt of daalt de verkoopprijs minder dan € 10 per maand.

Op de internationale termijnmarkt kende de suikerprijs vanaf eind oktober een klein dipje. Afnemende bezorgdheid over de wereldwijde suikerbalans maakte dat de prijzen omlaag bewogen. Ondertussen is de prijs weer bijna op het niveau van voor de daling. Prijzen stegen alsnog verder door de vrees voor vertragingen in de productie en afzet vanuit Brazilië.

Daarbij heeft India besloten om het suiker exportquotum voor dit jaar terug te brengen. Het land doet dat om de binnenlandse prijsstijgingen in te dammen. Deze beperkingen zeggen niets over de suikerexport voor seizoen 2022-’23.

Meer suikerriet voor ethanol?

Wisselvalligheden houden de prijzen volatiel. Gisteren is de linkse Lula da Silva opnieuw tot Braziliaanse president verkozen. Aangezien Lula da Silva meer voor het milieu wil doen, zou het zomaar kunnen dat er komende tijd toch meer suikerriet wordt verwerkt tot ethanol en dat er dus minder beschikbaar is voor de productie van suiker. Brazilië is het belangrijkste productie- en exportland van suiker ter wereld, waardoor de suikerprijs gevoelig is voor ontwikkelingen in dat land.

Prognose: Volatiel en hoge suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer