Voedsel duurder door hogere kosten voor opslag

31-08 | |
Niet alleen de gasprijzen zijn hoger, ook de prijs voor glas en blik is flink gestegen.  - Foto: Koos Groenewold
Niet alleen de gasprijzen zijn hoger, ook de prijs voor glas en blik is flink gestegen. - Foto: Koos Groenewold

Voedselprijzen zullen nog verder stijgen doordat de kosten voor de opslag en het conserveren van voedsel verder omhoog gaan. Daarvoor waarschuwen bedrijven die zich met deze activiteiten bezig houden.

De opslaglocaties voor producten als vlees, groente en fruit gebruiken veel stroom en voor het conserveren van voedsel in pot en blik wordt veel gas gebruikt. Dat schrijft het Financieele Dagblad na een rondgang langs bedrijven.

Prijsverhogingen doorberekenen

De Nederlandse Vereniging voor Koel- en Vrieshuizen raadt haar leden aan om de prijsverhogingen door te berekenen. Dat is niet in alle gevallen direct mogelijk, zo blijkt uit het voorbeeld van Maasoever Cold Store, dat groente en fruit opslaat. Het bedrijf onderhandelt met inkooporganisaties van supermarkten om de vaak langjarige contracten open te kunnen breken en de prijzen te kunnen verhogen om uit de kosten te kunnen komen. Onduidelijk is wanneer dit lukt en wanneer consumenten prijsverhogingen gaan merken.

Twee maanden geleden luidde Nekovri al de noodklok vanwege de hoge energiekosten. Koel- en vrieshuizen zouden hierdoor financieel in de problemen komen. Ze riepen de Tweede Kamer toen op in actie te komen. Volgens de branchevereniging is bij ingevroren voedsel energie ongeveer 30% van de kostprijs. Bij gekoeld voedsel is dan 15% tot 20%.

Prijs voor stroom

Uit cijfers van Nekrovi blijkt dat de gemiddelde prijs voor stroom ruim € 41 per megawattuur bedroeg in de representatieve jaren 2017 tot en met 2020. In het tweede kwartaal van 2022 was die prijs gemiddeld € 195,71. In juli schoot de de gemiddelde prijs verder omhoog naar ruim € 306.

Groente- en fruitconserven

De verwachting is dat ook groente- en fruitconserven duurder zullen worden. Niet alleen de gasprijzen zijn hoger, ook de prijs voor glas en blik is flink gestegen. Erwten, bonen en wortels zijn 20% in prijs gestegen, zo zegt de directeur van Coroos Conserven tegen FD. Hij denkt dat voor fruit de prijs nog minimaal 30% omhoog moet.

Kloosterman


Beheer