Doorgaan naar artikel

Voedsel gaat duurder worden

Voedsel is emotie.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Voedsel is emotie. Niet alleen omdat mensen van lekker eten houden, maar vooral omdat voedsel een eerste levensbehoefte is.

Daarom kunnen de emoties hoog oplopen als voedsel duur wordt. In 2007 werd de wereld geteisterd door droogte, waardoor de oogsten karig waren. Dat veroorzaakte voedselrellen in meer dan dertig landen. De wereld zit nu weer in een situatie dat de voedselprijzen oplopen. De regering in Polen heeft de btw op basisvoedsel met ingang van komende maand tijdelijk op nul gezet, net als de btw op kunstmest en gas. De btw op elektriciteit en brandstoffen gaat omlaag. De regering wil zo de bevolking enigszins beschermen tegen stijgende prijzen.

Prijsindex voor voedingsmiddelen

Ook in Nederland lopen de voedselprijzen op. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent iedere maand een index voor de prijzen die consumenten betalen voor een groot aantal producten. De prijsindex voor voedingsmiddelen staat in december op 113,06. (100 = 2015). Dat is nog nooit zo hoog geweest. En voedsel wordt dit jaar nog duurder. Dat is af te lezen aan de producentenprijsindex voor voedingsmiddelen van het CBS. De producentenprijsindex is in 2021 veel harder gestegen dan de consumentenprijsindex. Supermarkten hebben hun hogere inkoopprijzen nog lang niet doorberekend aan de consument. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren.

Supermarkten hebben hun hogere inkoopprijzen nog lang niet doorberekend aan de consument

In Duitsland signaleert het statistisch bureau Destatis dat de groothandelsprijzen voor voeding de hoogste zijn in meer dan 25 jaar. Dus nog hoger dan in het roerige jaar 2007. Ook andere landen binnen en buiten Europa hebben te maken met hoge voedselprijzen.

Hopen op een groeizaam 2022

Er is geen eenvoudige oplossing om gezond voedsel betaalbaar te houden. Overheden kunnen ingrijpen zoals Polen deed, maar dat is erg kostbaar. Voor de rest is het hopen op een groeizaam 2022, zodat grondstoffen en daarmee voeding goedkoper kunnen worden. Ook is het te hopen dat de markten en de wereldwijde logistiek zich herstellen van de schade die de coronacrisis aanrichtte. Anders kan de wereld zich opmaken voor een onrustig 2022.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin