Doorgaan naar artikel

Voedsel in Oeso-landen 4,5% duurder

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

In tegenstelling tot Nederlanders betalen consumenten in veel andere landen hogere prijzen voor hun voeding dan een jaar geleden.

De consumentenprijzen voor voedingsmiddelen in de 34 lidstaten van de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) liggen gemiddeld 4,5% boven het niveau van vorig jaar. De inflatie in deze landen ligt op een vergelijkbaar niveau; 4,6%.

In tegenstelling tot Nederlanders betalen consumenten in veel andere landen hogere prijzen voor hun voeding dan een jaar geleden. In Nederland lagen de prijzen in september nog exact op hetzelfde niveau als in 2020. In oktober waren de prijzen fractioneel hoger.

Europese Unie

In lidstaten van de Europese Unie moeten consumenten gemiddeld 3,5% meer betalen voor hun voedingsmiddelen dan in september vorig jaar. Vooral de prijsstijging in Duitsland valt op, met de hoogste toename van 4,8% binnen de EU.

Buiten de EU stegen de prijzen nog wat sterker. Zo liggen de prijzen in Australië 10,6% boven het niveau van 2020, terwijl de inwoners van Colombia 12,4% meer betalen. In Turkije krijgen consumenten de grootste prijsstijgingen voor hun kiezen. Daar liggen de prijzen voor voedingsmiddelen 28,8% hoger. In de Verenigde Staten (+4,5%) doet de prijsstijging bij voedingsmiddelen niet veel onder voor die in Duitsland.

Van de 34 Oeso-landen zijn er maar vier die lagere prijzen laten noteren; België, Slovenië, Zwitserland en Noorwegen. In Noorwegen stijgt de inflatie weliswaar met 4,1%, maar dalen de voedingsmiddelenprijzen ten opzichte van vorig jaar met 3,8%.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin