Voedsel in Rusland duurder ondanks graanheffingen

01-04 | |
Russen besteden inmiddels 40% van hun kosten aan voedsel. Foto: Canva
Russen besteden inmiddels 40% van hun kosten aan voedsel. Foto: Canva

Rusland wil de voedselprijzen in toom houden door exportheffingen. Maar dat is niet gelukt. Russen besteden inmiddels 40% van hun kosten aan voedsel.

De exportheffingen op graan die Rusland onlangs invoerde helpen niet om de inflatie te beteugelen. De heffingen moesten voorkomen dat voedsel nog duurder werd voor de Russen. Dat is maar ten dele gelukt, blijkt uit een analyse van nieuwssite Agrimoney. Voedsel is in Rusland de afgelopen twaalf maanden bijna 8% duurder geworden. Dat is de hoogste voedselinflatie in vijf jaar. Terwijl het besteedbare inkomen van de Russen sinds 2013 met meer dan 10% omlaag is gegaan, gecorrigeerd voor inflatie. Daarom wil de Russische overheid voorkomen dat voedsel duurder wordt. Want dat wakkert onrust aan.

Een exportquotum voor gerst, mais, rogge en tarwe

In juli vorig jaar stelde de overheid maximum handelsprijzen vast voor 24 ‘essentiële voedingsproducten’, waaronder vleesproducten, groenten, pasta, granen en brood en gebak gemaakt van tarwe. Dat bleek niet genoeg om prijsstijgingen te voorkomen. Daarom werden in december exportheffingen ingevoerd. Er kwam een exportquotum voor gerst, mais, rogge en tarwe van 17,5 miljoen ton van half februari tot eind juni. Er werd een exportheffing op tarwe ingevoerd die per begin maart werd verhoogd naar € 50 per ton. De exportheffing op gerst bedraagt € 10 per ton en die op mais € 25.

Exportheffing op zonnebloemolie

Vanaf juni komt er een permanente exportheffing voor gerst, mais en tarwe. Onlangs werd dat nog aangevuld met een verhoging van de exportheffing op zonnebloempitten tot maar liefst € 320 per ton vanaf juli 2021 tot september 2022. De exportheffing op zonnebloemolie bedraagt 70% van de exportprijs. Om de import van suiker te bevorderen geldt tot eind augustus een importheffing van € 0 op 350.000 ton witte suiker.

Lees ook: SovEcon: Graanbeleid bedreigt positie Rusland op tarwemarkt

Of dit allemaal genoeg zal zijn om voedsel betaalbaar te houden voor de Russen en zo de rust in het land te bewaren, is de vraag. De International Grains Council (IGC) schatte vorige week dat Rusland straks in de zomer ongeveer 119 miljoen ton graan gaat oogsten. Dat is bijna 8 miljoen ton minder dan dit seizoen. Dat komt volledig doordat de tarweproductie terugvalt naar 77 miljoen ton (vorig jaar 85 miljoen ton). Marktanalisten vrezen dat veel wintertarwe in Rusland beschadigd is geraakt door vorst. Dat drukt de productie.

Onverwachten tekorten

Volgens Agrimoney besteedt een Russisch gezin gemiddeld 40% van alle uitgaven aan voedsel. Tot nu toe lijken alle inspanningen onvoldoende om een stijging van de voedselprijzen te keren. De Russische Rekenkamer heeft gewaarschuwd dat het instellen van maximale prijzen het risico met zich meebrengt dat boeren en voedingsproducenten minder gaan verkopen. Dat zou tot onverwachte tekorten kunnen leiden.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.