Doorgaan naar artikel

Voedselbosareaal 2023 wordt dit jaar al gehaald

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Een voedselbos in ontwikkeling. Foto: Van Assendelft Fotografie

Een voedselbos in ontwikkeling. Foto: Van Assendelft Fotografie

Het geplande areaal van minstens 150 hectare voedselbos wordt waarschijnlijk dit jaar al gehaald. Dat meldt secretaris Marc Buiter van de Stichting Voedselbosbouw Nederland.

In het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw gaat de stichting nog uit van 150 hectare per eind 2023. De afgelopen anderhalf jaar zijn dertien grotere voedselbosprojecten opgestart op landbouwgrond. Momenteel staat de aanleg van 75 hectare in de planning, vertelt Buiter. “Wekelijks krijgen we verzoeken binnen voor nieuwe haalbaarheidsstudies. Het gaat om verzoeken van zowel bestaande landbouwbedrijven als van zij-instromers.” Voor 2030 wordt in de recente Bossenstrategie van regering en provincies uitgegaan van minimaal 1.000 voedselbossen.

Wekelijks krijgen we verzoeken binnen voor nieuwe haalbaarheidsstudies

Voedselbosbouwers ontwerpen, planten en beheren voedselbossen als zelfvoorzienende permacultuur waaruit op het hele jaar kan worden geoogst; van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Daarnaast, aldus de stichting Voedselbosbouw, levert een vitaal voedselbos hoogwaardige natuur en een aantrekkelijk landschap.

Ondersteuning bij aanleg en ontwerp

In het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw biedt de stichting kosteloos ondersteuning aan bij ontwerp en aanleg van een voedselbos en het zoeken naar aanvullende financiering voor aanschaf van het plantgoed. Om voor ondersteuning in aanmerking te komen, moet een voedselbos minimaal 5 hectare zijn. “Die steun helpt aanzienlijk om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een voedselbos”, vertelt Marc Buiter. “De drempelwaarde van minimaal 5 hectare zorgt voor een doelmatige inzet van de steun en maakt ook dat nieuwkomers hun geplande areaal van aanvankelijk 2 à 3 hectare opschalen.”

Snel delen

Image
Leo Tholhuijsen

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin