Doorgaan naar artikel

Voedselkwaliteit in soorten en maten

Foto: Canva

Foto: Canva

Er wordt in Nederland genoeg voedsel geproduceerd en daarom staat tegenwoordig de verbetering van de voedselkwaliteit voorop.

De voedingsmiddelenindustrie richt zich op het voorkomen van voedselbederf en voedselvergiftiging. Deze nadruk op microbiële veiligheid heeft voedsel heel veilig gemaakt. Omdat voedselveiligheid slechts één aspect is van voedselkwaliteit zou de industrie zich nu met volle kracht kunnen richten op andere aspecten van voedselkwaliteit zoals duurzaamheid en gezondheid.

Voedselveiligheid is de gouden standaard geworden

Toch krijgt, volgens Wageningse onderzoekers, voedselveiligheid te vaak prioriteit ten koste van andere aspecten van voedselkwaliteit. Zij constateren binnen de wetenschap en industrie een vrij conservatieve houding, omdat voedselveiligheid de gouden standaard is geworden. Zij zien ook dat wetgeving achter de feiten aanloopt en daarmee nieuwe ontwikkelingen in de weg staat. Om de voedselkwaliteit te verbeteren stellen zij voor om een goed compromis te zoeken tussen voedselveiligheid en andere kwaliteitsaspecten. Ook zou de wetgever de regels opnieuw onder de loep kunnen nemen.

Consumenten kunnen en durven niet meer zelf te beoordelen of voedsel (nog) veilig is

Voedselveiligheid staat niet alleen het ontwikkelen van andere aspecten van voedselkwaliteit in de weg, maar is ook te ver doorgeschoten. Consumenten kunnen en durven niet meer zelf te beoordelen of voedsel (nog) veilig is. Bewerkt voedsel heeft de voorrang gekregen boven onbewerkt, gezonder voedsel. Door het invoeren van de houdbaarheidsdatum gooien consumenten rigoureus al het voedsel dat over de datum is weg. Zij bereiden vaak te veel voedsel en bewaren geen restjes meer. Het gevolg is dat een kwart van al het voedsel wordt verspild en dat duurzaamheid op het einde van de keten ver is te zoeken.

Eigen verantwoordelijkheid bij voedselveiligheid

Inmiddels zijn er campagnes gestart om hernieuwde aandacht te vragen voor de eigen verantwoordelijkheid bij voedselveiligheid en consumenten weer te laten vertrouwen op hun eigen zintuigen. Voordat de industrie zich zou moeten afvragen of het mogelijk is om andere aspecten van voedselkwaliteit te verbeteren, moet eerst de menselijke maat terug in de keuken.

Snel delen

Image
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin