Voedselprijsindex FAO opnieuw hoger in september

07-10-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO is in september opnieuw gestegen.

Wereldvoedselorganisatie FAO berekent voor september een voedselprijsindex van 130,0 punten (100 = het gemiddelde van 2014 t/m 2016). Dat is nog eens 1,5 punt hoger dan in augustus. De prijsindex voor voedsel is de hoogste in tien jaar. Vorig jaar september lag de index nog op 97,9 punten. Voedsel is in een jaar gemiddeld 33% duurder geworden.

Plantaardige olie en graan duurder

De FAO schrijft de stijging in september vooral toe aan het feit dat plantaardige olie en graan duurder werden. Ook voor zuivel en suiker moesten de afnemers van agrarische grondstoffen meer betalen. De prijsindex voor vlees bleef in september vrijwel gelijk aan die van augustus. De olieprijzen werden vooral omhooggeduwd door die van palmolie en koolzaadolie.

Palm- en koolzaadolie fors duurder

Maleisië produceert veel minder palmolie dan gewoonlijk, omdat er een groot gebrek is aan arbeidskrachten voor de palmoliewinning. Dat duwde de prijs van palmolie in september naar het hoogste niveau in tien jaar. Ook koolzaadolie werd behoorlijk duurder voor de afnemers. Soja- en zonnebloemolie waren in september lager genoteerd dan in augustus. Maar deze daling werd meer dan gecompenseerd door de duurdere palm- en koolzaadolie.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer