Voedselprijsindex FAO weer omhoog na korte dip

02-09-2021 | |
Ten opzichte van juli steeg de suikerprijs met maar liefst 10%, de vijfde stijging op rij en komt daarmee op het hoogste punt sinds 2017. Foto: Canva
Ten opzichte van juli steeg de suikerprijs met maar liefst 10%, de vijfde stijging op rij en komt daarmee op het hoogste punt sinds 2017. Foto: Canva

De voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO is in augustus gestegen met bijna 4%.

Daarmee is de stijgende lijn weer doorgezet die in juni en juli even werd onderbroken met een kleine daling. De index is nu 33% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De FAO-voedselprijsindex staat inmiddels op ruim 127 punten, de peilwaarde is 100 op basis van het gemiddelde prijsniveau in de jaren 2104-2016. De gestegen voedselprijzen is een van de oorzaken voor wereldwijd oplopende inflatiecijfers.

De afgelopen maand gingen vooral de prijzen van suiker, plantaardige olieën en een deel van de granen omhoog. Vlees steeg licht in prijs (+0,7%), de prijzen van zuivel gingen met 0,6% omlaag.

Suiker 10% duurder

Ten opzichte van juli steeg de suikerprijs met maar liefst 10%, de vijfde stijging op rij en komt daarmee op het hoogste punt sinds 2017. Vorst in Brazilië, de grootste suikerexporteur wereldwijd, in combinatie met droogte stuwen de prijs. De stijging wordt nog gedempt door lagere olieprijzen en een afwaardering van de Braziliaanse munt ten opzichte van de dollar. Ook de oogstprognoses voor India en de EU zijn goed.

De prijs van plantaardige olie is met een plus van bijna 7% grotendeels hersteld van de dip in juli. Dat komt door hogere prijzen voor palmolie en olie uit koolzaad en zonnebloemen. Palmolie is daarmee terug op het historisch hoge niveau van en paar maand geleden door zorgen over productie die achterblijft bij de vraag.

Zuivel en vlees vrijwel gelijk

Zuivel daalde weliswaar licht in prijs, maar ligt met gemiddeld 116 punten altijd nog 22% hoger dan een jaar geleden. Mageremelkpoeder werd goedkoper. Kaas werd juist duurder, vooral door een hogere vraag in de EU bij een licht achterblijvend aanbod.

Rundvlees werd wat duurder door aanhoudende vraag vanuit China en beperkt aanbod in Oceanië. Pluimveevlees werd duurder door en aanhoudende vraag vanuit het Midden-Oosten en een nog altijd achterblijvend aanbod.

Varkensvlees daalde opnieuw in prijs, vooral door de nog steeds afnemende vraag vanuit China en een zwakke vraag in de EU terwijl het aanbod van slachtvarkens licht steeg.

Esselink
Wim Esselink Redacteur


Beheer