Voedselprijzen verder gestegen in januari

04-02 | |
Wereldwijd is er een aanhoudende sterke vraag naar suiker. Foto: Canva
Wereldwijd is er een aanhoudende sterke vraag naar suiker. Foto: Canva

De wereldwijde voedselprijzen vonden in januari verder hun weg omhoog. Ze stegen met 4,3% en bereikten een recordhoogte sinds juli 2014.

Dat blijkt uit de maandelijkse Voedselprijzenindex van wereldvoedselorganisatie FAO. Vooral de prijzen voor plantaardige oliën en suiker stegen fors in januari.

De prijs voor plantaardige oliën nam toe met 5,8% ten opzichte van december. Daarmee werd het hoogste prijsniveau sinds mei 2012 bereikt. De productie van palmolie in Indonesië en Maleisië valt lager uit dan eerder verwacht door heftige regelval. De prijzen voor sojaolie stegen door minder exportmogelijkheden in Argentinië door langdurige stakingen in het land.

De suikerprijsindex steeg met 8,1% in januari, na een lichte daling in december. De index komt daarmee op het hoogste niveau sinds mei 2017. De stijging is vooral te wijten aan zorgen over wereldwijd mindere beschikbaarheid door slechtere oogstverwachtingen in de EU, Rusland en Thailand. Ook recente prijsstijgingen van ruwe olie en de sterkere positie van de Braziliaanse real tegenover de Amerikaanse dollar beïnvloedden de suikerprijzen. Daarnaast is er wereldwijd een aanhoudende sterke vraag naar suiker.

Zuivelprijsindex

De zuivelprijsindex kwam 1,6% hoger uit, mede door hogere prijzen voor boter en vollemelkpoeder. China kocht namelijk meer in aanloop naar het Chinese nieuwjaar. Tegelijkertijd was er minder export mogelijk vanuit Nieuw-Zeeland. Door een grote vraag en achterblijvende productie in West-Europa nam ook de vraag naar mageremelkpoeder toe. De kaasprijzen daalden daarentegen licht.

De vleesprijsindex steeg met 1% ten opzichte van december, maar is nog altijd 7,3% lager dan in januari vorig jaar. Vooral de prijzen voor pluimveevlees stegen door een sterke wereldwijde vraag. Tegelijkertijd werd export vanuit verschillende Europese landen beperkt door de uitbraak van vogelgriep. De prijzen voor varkens- en rundvlees stegen beperkt, ondanks de grote vraag vanuit China vanwege het Chinese nieuwjaar. Het wereldwijde aanbod bleef namelijk voldoende om aan de vraag te voldoen.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.