Voedselveiligheid voorop in salmonella bij pluimvee

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Brussel is onverbiddelijk: ook Nederland moet zich houden aan de Europese regels bij de bestrijding van salmonella bij pluimvee.

Als dwangmiddel staat zelfs cofinanciering van de salmonella-aanpak, toch € 2,4 miljoen voor 2020, op het spel. Minister Carola Schouten ziet dan ook geen uitweg.

Lees ook: Minister: Nederland moet regels salmonella naleven

Vermeerderaars namen tot voor kort iedere twee tot drie weken zelf monsters. Bij een eventuele besmetting herhaalde inspectiedienst NVWA de test. De helft van de bedrijven bleek uiteindelijk niet besmet. Zij hoefden dan ook niet te worden geruimd. Brussel haalt een streep door deze Nederlandse invulling. Besmet is besmet. Ruimen dus.

Brussel doet geen concessies bij volksgezondheid

De opstelling oogt rigide. In dit dossier speelt echt volksgezondheid de boventoon. Salmonella is na campylobacter de meest voorkomende zoönose. Brussel doet op gebied van volksgezondheid geen concessies. Met de huidige corona-epidemie staan alle signalen sowieso al op oranje.

Pluimvee-organisaties LTO/NOP en NVP hebben sterke argumenten die de EU-risicofobie weerspreken. De kuikens worden tenminste nog drie keer getest. Het telt allemaal niet. Schouten zet zich in om de regels te veranderen, maar dat gaat nog wel een tijdje duren. De focus op korte termijn moet liggen op de eerste test op de bedrijven. Deze eerste test moet zorgvuldiger.

Lees ook: Advocaat: uitspraak met grote gevolgen voor pluimveehouders

Meer over


Beheer