Doorgaan naar artikel

Voedselvergiftiging kost Britten jaarlijks miljarden

Voedselvergiftiging kost de Britten jaarlijks omgerekend € 10,5 miljard aan ziekte- en andere kosten en verzuim.

Testen van voedsel op microbiële pathogenen. - Foto: Canva premium

Testen van voedsel op microbiële pathogenen. - Foto: Canva

Voedselvergiftiging kost de Britten jaarlijks omgerekend € 10,5 miljard aan ziekte- en andere kosten en verzuim. Elk jaar zijn er naar schatting 2,4 miljoen gevallen, met meer of minder ernstige gevolgen.

“De oorzaak van de ziekte is vaak een microbieel pathogeen dat in het voedsel terecht komt vanuit de omgeving, van vee of zelfs van mensen. Aan voedsel verbonden besmetting is een belangrijke oorzaak voor ziekte bij de Britse bevolking en betekent een zware last voor zowel de mensen die ziek worden als de economie”, zegt de Food Standards Agency FSA.

Campylobacter en salmonella

De microben die de grootste economische ‘schade’ veroorzaken, zijn campylobacter en salmonella. De afgelopen weken heeft de FSA vanwege mogelijke aanwezigheid van salmonella weer kipstukjes, maaltijden met kip, pindakaas, baconwraps en snoepgoed laten terugroepen. Ook de internationale ‘recall’ van chocolade-eieren van Ferrero is door de Britse autoriteiten overgenomen.

Listeria komt volgens de FSA minder vaak voor maar is met een overlijdensgraad van 13% van de besmette patiënten wel een stuk ernstiger. De laatste listeriamelding is toevallig wel van vorige week, toen supermarkt Waitrose waarschuwde voor besmette forelfilet. De Britse dienst wijst er daarnaast op dat microben, zoals pseudomonas, ook een belangrijke rol spelen bij het bederven van voedsel.

UK Food Safety Network

In de strijd tegen die problemen heeft de FSA nu het UK Food Safety Network opgericht. Partners zijn de organisatie voor wetenschapsfinanciering BBSRC en het Quadram Institute. Die laatste onderzoeksinstelling past nu al vooruitstrevende gen-technieken toe ‘die het ’t VK mogelijk maken om microbiële bedreigingen in het foodsysteem te monitoren en er op te reageren’.

Het instituut heeft die technologieën recent ook gebruikt bij zijn onderzoek naar corona. “Het netwerk past in ons kerndoel om er voor te zorgen dat voedsel veilig is en ook is wat het zegt te zijn”, aldus wetenschappelijk adviseur Prof. Robin May van de FSA. “Het netwerk brengt deskundigen van de overheid, de foodindustrie en de wetenschap samen om bestaande en opduikende problemen rond voedselveiligheid het hoofd te bieden. Het moet de FSA in staat stellen om de uitdagingen rond met voedsel verbonden ziektes aan te pakken.”

Beschermen tegen voedingsgerelateerde ziekte

Via het netwerk moeten de voedingsindustrie zelf, beleidsmakers voor zowel voeding als gezondheid en wetenschappers samen onderzoek in kaart brengen, coördineren én financieren die het VK kunnen beschermen tegen voedingsgerelateerde ziekte.

Prof. Ian Charles, directeur van het Quadram Institute: “De veiligheid van ons voedsel wordt bedreigd door zowel bestaande als opkomende bedreigingen van microbes die ons voedsel vergiftigen. Die bedreiging wordt versterkt door microbes die zich verspreiden tussen de omgeving, dieren en mensen, waarbij voeding een middel is voor de transmissie van pathogenen en nieuwe antimicrobieel-resistente genen uit de landbouw. De uitdaging is om deze problemen integraal en gezamenlijk te benaderen, van de landbouw en de omgeving tot de voedingsproductie en de menselijke gezondheid.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin