Doorgaan naar artikel

Voedselverspilling daalde met 8% in 2019

De voedselverspilling in de Nederlandse voedselketen daalde in 2019 met 8%.

Nieuws
Food
Foto: Fotopersbureau Dijkstra premium

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

De voedselverspilling in de Nederlandse voedselketen daalde in 2019 met 8% ten opzichte van een jaar eerder.

De voedselverspilling bedroeg in 2019 tussen de 88 en 138 kilo per hoofd van de bevolking, terwijl dat in 2018 tussen de 98 en 149 kilo was. De daling is te koppelen aan een daling van het gebruik van reststromen in natte veevoeders en een aanpassing van de verliespercentages op het land van aardappelen en suikerbieten. Dat blijkt uit de Monitor Voedselverspilling, gemaakt door Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens de cijfers is er wat betreft (gft-)vergisten en verbranden bijna niets veranderd in 2019. Compostering via installaties en storten is iets afgenomen.

Aanvoer van reststromen gedaald

Voor natte veevoeders is de aanvoer van reststromen, vooral aardappelreststromen, die bijdragen aan voedselverspilling, met bijna 25% gedaald. Oorzaken hiervan zijn de droogte in 2019, waardoor er dunner geschild werd en het feit dat de aardappelreststromen ook ingezet werden voor petfood, bio-vergisting en energieproductie. De voedselverspilling kwam ook lager uit doordat de verliezen bij de oogst lager zijn dan de tot en met 2018 gebruikte percentages. Ondanks dat er in 2019 meer geoogst is ten opzichte van 2018, was er een daling in het volume dat niet geoogst (verspild) werd door de aangepaste verliespercentages.

Ongeveer 65% van de vermijdbare reststromen werd in 2019 verbrand en 11 tot 19% kreeg de bestemming veevoer. Van de potentieel vermijdbare reststromen werd 68 tot 78% gecomposteerd. De rest eindigde als veevoer of in de vergister.

Andere definitie

De term voedselverspilling wordt in de monitor gebruikt voor voedsel dat bedoeld is voor menselijk consumptie, maar hiervoor niet wordt gebruikt. De EU verplicht echter alle lidstaten over de voedselverspilling te rapporteren vanaf 2020 en gebruikt hierbij een definitie van voedselverspilling die anders is. Het grotoste verschil is dat door de in de EU gehanteerde definitie reststromen in veevoer niet als verspilling worden gezien en dat zowel eetbare als oneetbare delen van een niet gegeten voedselproduct wel als verspilling worden gezien. De monitor gaat deze definitie in het vervolg gebruiken.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin