Skip to content

Voedselvraag tijdens corona stuwt resultaten ADM

Bron: ADM

Bron: ADM

Agrarisch handelshuis Archer Daniels Midland (ADM) maakte in het afgelopen kwartaal meer winst bij een ongeveer gelijk gebleven omzet.

Het bedrijf merkte in zijn handel wereldwijd een sterke invloed van landen die tijdens de coronapandemie op zoek waren naar stabiele voedselvoorziening.

De omzet bedroeg $ 16,3 miljard. De brutowinst kwam bijna 15% hoger uit. De nettowinst die ADM in de boeken kan zetten, is $ 469 miljoen, tegenover $ 235 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Veranderende eetgewoonten door coronavirus

Net als concurrent Bunge, die een dag eerder met kwartaalresultaten kwam, zag ADM de veranderende eetgewoonten door het coronavirus in de vraag naar zijn producten. Zo was er minder vraag naar eetbare oliën in Noord-Amerika en de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika. In deze laatste regio nam ook de vraag naar biodiesel af.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van food- en agribusinessbedrijven zoals ADM en Bunge in de Beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Recordvolumes uit Zuid-Amerika geëxporteerd

In Zuid-Amerika zorgden boeren die grotere hoeveelheden van hun gewassen verkochten en een zwakke Braziliaanse real ervoor dat de marges daar verbeterden. Er werden recordvolumes vanuit het werelddeel geëxporteerd, aldus ADM. Lagere marges voor graan in Noord-Amerika beïnvloedden de resultaten daar.

Het handelshuis verwerkte meer oliehoudende zaden in het kwartaal (9,1 miljoen ton tegenover 8,7 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar), maar minder mais (4,1 miljoen ton tegenover 5,5 miljoen ton).

ADM profiteert van meer vraag naar plantaardig eiwit

ADM diversifieerde zijn activiteiten de afgelopen jaren. Van alleen de focus op agrarische handel, ging het zich ook meer richten op voedingsmiddelen voor dierlijke en humane consumptie. Dat wierp zijn vruchten af. Er was onder andere meer vraag naar plantaardige eiwitten.

De operationele winst in het nutritionele segment steeg van $ 117 miljoen naar $ 158 miljoen. De omzet in deze divisie daalde wel, van $ 1,5 miljard naar $ 1,4 miljard.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin