Voedselzekerheid inzet politieke discussie

28-06 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans is het nieuwe Europees landbouwbeleid, met grote nadruk op duurzaamheid, juist nodig om op lange termijn de voedselproductie op peil te houden. - Foto: ANP
Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans is het nieuwe Europees landbouwbeleid, met grote nadruk op duurzaamheid, juist nodig om op lange termijn de voedselproductie op peil te houden. - Foto: ANP

Is de oorlog in Oekraïne en alles wat daaruit voortkomt wel of geen goede reden om ingrepen in de landbouw ter discussie te stellen?

Die vraag hangt in de lucht nu er aan de ene kant een energie- en voedselcrisis gaande zijn en aan de andere kant grote veranderingen opgelegd worden aan de landbouw. Denk aan de Boer-tot-Bordstrategie van de Europese Commissie en het stikstofbeleid van het Nederlandse kabinet.

Gekleurd debat

Een eenvoudig antwoord is er niet. Bovendien is het debat gekleurd door belangen, emoties en nogal uiteenlopende opvattingen over wat goed en nastrevenswaardig is. Toch is het belangrijk om het hierover te hebben.

Eurocommissaris Frans Timmermans deed afgelopen week een duit in het zakje via een interview. “Als we iets voorstellen op agrarisch gebied, is het altijd dezelfde reactie: “Uitstellen, afwijking, het geldt niet voor ons, het is altijd iemand anders die de schuldige is”, zegt hij in reactie op de agrarische lobby tegen de Boer-tot-Bordstrategie omdat die de voedselproductie zou verlagen.

Volgens de Eurocommissaris is het nieuwe Europees landbouwbeleid, met grote nadruk op duurzaamheid, juist nodig om op lange termijn de voedselproductie op peil te houden. Hij verwijst onder meer naar de achteruitgang in biodiversiteit die nu gaande is, en op den duur het agrarisch productievermogen zou kunnen aantasten.

Duurzame productie is geen hobby, maar noodzaak

Hij heeft een punt. Duurzame productie is geen hobby, maar noodzaak. Je kunt alleen wel van mening verschillen over wat het meest duurzaam is. Moet je voor een blijvend productieve landbouw echt naar een kwart biologisch? Of zijn er andere manieren om dat te bereiken?

En dan hebben we het nog niet over het Nederlandse stikstofbeleid, dat misschien voor natuurgebieden goed uitpakt, maar de agrarische productie sowieso zal verminderen, ook op lange termijn.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusinessBeheer