Doorgaan naar artikel

Voerafzet ForFarmers omlaag in eerste kwartaal 2023

ForFarmers verwacht dat de veestapel in Noordwest-Europa zal krimpen, mede als gevolg van overheidsbeleid. - Foto: ANP premium

ForFarmers verwacht dat de veestapel in Noordwest-Europa zal krimpen, mede als gevolg van overheidsbeleid. - Foto: ANP

ForFarmers heeft in het eerste kwartaal van 2023 6,4% minder mengvoer verkocht. Vooral in de varkenshouderij is ‘druk op de volumes’, meldt de voerfabrikant.

In totaal verkocht het bedrijf 5,2% minder veevoer. Dankzij prijsstijging stijgt de netto omzet wel. De brutowinst neemt iets af, met 0,6%. In Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk neemt het resultaat flink toe (+4,5%).

Krimpende varkensstapel

Vooral in de varkenshouderij is minder voer ingezet. ForFarmers wijst erop dat in het VK 16% minder varkens zijn geslacht in het eerste kwartaal. Dit komt door een afname van de zeugenstapel, die ook elders in Europa te zien is. Ook stoppen veel varkenshouders uit financiële noodzaak of vanwege overheidsmaatregelen.

Het gevolg voor het voerbedrijf is overcapaciteit in de fabrieken. Consolidatie en samenwerking in de keten zijn gewenst om tot kostenreductie te komen, aldus de voerfabrikant. Dat verklaart de recent bekendgemaakte verkoop van ForFarmers België aan Arvesta. De nieuw aangetreden CEO Pieter Wolleswinkel meldt dat een reorganisatie in gang is gezet. Daarbij ligt de nadruk op lokale aanpak en verantwoordelijkheid.

Minder pluimvee in VK

Ook in de pluimveesector is de voerafzet afgenomen. Ook hier is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke factor. Daar zijn vorig jaar 4 miljoen vogels geruimd en zijn er 5% minder leghen- en 7% minder kalkoenkuikens geplaatst.

In Nederland is een transitie gaande naar Beter Leven-vleeskuikens die langer leven. ForFarmers zegt dat het hierin goed gepositioneeerd is dankzij speciaal voer. De afzet van pluimveevoer in Duitsland en Polen nam licht toe.

Ontbreken perspectief melkveehouderij ‘zorgelijk’

ForFarmers noemt het zorgelijk dat in Nederland een helder perspectief voor melkveehouders ontbreekt. In Duitsland merkt het bedrijf dat de stemming onder melkveehouders lijdt onder de gedaalde melkprijzen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is meer herkauwersvoer afgezet.

ForFarmers verwacht dat de veestapel in Noordwest-Europa zal krimpen, mede als gevolg van overheidsbeleid. Voerprijzen zullen volatiel en relatief hoog blijven, is de verwachting. ForFarrmers zet op jaarbasis 9 miljoen ton diervoer af. Er werken rond 2.500 mensen en de omzet was in 2022 € 3,3 miljard.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin