Voergerstnotering stijgt door krap aanbod

22-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De graanbeurs in Groningen noteerde eerder deze week € 4 hoger voor voergerst nieuwe oogst, op € 161 per ton.

De notering is tot stand gekomen met weinig transacties, want er is nog niet veel wintergerst geoogst. Er is geen oude oogst gerst meer beschikbaar in het noorden van Nederland, wat de prijzen voor de nieuwe oogst ondersteunt.

Nieuwe oogst

De oude oogst tarwe is ook op. Nieuwe tarwe wordt met een week of twee van het land gehaald. Er zijn wat zorgen over lagere tarwe-opbrengsten, maar in Frankrijk bleek dat uiteindelijk ook ietwat mee te vallen. Dat tempert de zorgen. Oogstwerkzaamheden in het noorden van Frankrijk verlopen vlot. De opbrengsten zijn beter vergeleken met de eerst geoogste Franse regio’s. Het Franse tarweareaal is dit seizoen kleiner dan het vorige seizoen en de totale Franse tarwe-opbrengst valt naar verwachting lager uit. Dat ondersteunt de tarweprijs ietwat.

Herstel tarweprijzen

Een zwakkere Amerikaanse dollar en minder tarwe in Canada zorgden voor een herstel van de Amerikaanse prijzen. Op de termijnmarkt in Parijs houdt de prijsdaling die eind vorige week werd ingezet geen stand. Dit omdat het lagere prijsniveau de koopinteresse heeft gewekt van handelaren. Ondanks een sterkere wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar steeg 21 juli de tarwe- en maisnotering op de termijnmarkt in Parijs naar respectievelijk € 183 en € 172 per ton voor het eerst aflopende contract.

Sterkere euro

De wisselkoers van de euro wordt sterker omdat de Europese top een akkoord heeft bereikt over de begroting en het herstelplan die de eurozone moet ondersteunen. Een nadeel voor Europese exporteurs is dat hierdoor graan uit het Zwarte-Zeegebied aantrekkelijker wordt voor de wereldmarkt. Het Egyptische inkoopbureau GASC heeft deze week een nieuwe aanbesteding uitgezet om zachte tarwe te kopen voor verzending tussen 21 en 23 augustus. Deze aanbesteding voor 115.000 ton is dan ook toegekend aan Oekraïense tarwe.

Prognose: graanmarkt is prijshoudend.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer