Voermaatregel LNV gaat van drama naar klucht

Bodde
Robert Bodde Redacteur
Foto: Canva/ijeab
Foto: Canva/ijeab

Het landbouwministerie (LNV) kan de totstandkoming van het door minister Schouten afgekondigde voerspoor niet direct met gegevens onderbouwen.

Dat is de belangrijkste conclusie na het kort geding dat Stichting Agrifacts en de daaraan gelieerde stichting Stikstofclaim donderdag 30 juli voerden. Het voerspoor blijkt opgesteld door ambtenaren die daarvoor putten uit BIN- en CBS-cijfers. Hoe deze rekenden en tot conclusies en normering kwamen, is niet centraal vastgelegd.

Rechtszaak over voerspoor zat eraan te komen

Dat is kwalijk. LNV kon van mijlenver zien aankomen dat er een rechtszaak zou volgen over het afgekondigde voerspoor. Afwezigheid of vakantie van de eindverantwoordelijke ambtenaar kan dan niet als excuus gelden. De berekeningen over de voermaatregel moeten gewoon helder en reproduceerbaar zijn. Die moeten worden opgehoest bij het eerste verzoek vanuit de sector om verduidelijking.

Dat dit niet het geval is, toont het gebrek aan ambtelijk leiderschap en gebrekkig gevoel voor maatschappelijke belangen en verhoudingen.

Het bestaat niet dat er niets centraal is vastgelegd

Er zal echt niet met de natte vinger naar een uitkomst gerekend zijn. Maar het bestaat ook niet dat er geen Excel-bestanden of andere berekeningen centraal vastgelegd zijn. Die eindverantwoordelijke is niet thuis op zijn privé-pc aan het fröbelen geslagen, al was het maar omdat deze rugdekking wil van zijn of haar leidinggevenden.

Wat startte als een bloedserieus drama, met mogelijk gevolgen voor diergezondheid en inkomens, slaat nu om in een beschamende, lachwekkende klucht.
Beheer