Doorgaan naar artikel

Voerprijzen stijgen door krapper aanbod producten

Stro laden. - Foto: Koos van der Spek

Stro laden. - Foto: Koos van der Spek

Veel boeren hebben vorige week snel actie ondernomen toen ze zagen dat niet alle producten vlot verkrijgbaar zijn, of blijven.

Ze hebben stro, aardappelen en wortelen bijgekocht, maar ook graan wordt extra ingekocht. Belopen van de graspercelen kan weer. Het heeft al even niet meer geregend, vooral de bovenlaag droogt nu snel. Iedereen wil het land op. Dat drukt de activiteit in de handel wel, maar de ruwvoerpositie laat bij veel boeren te wensen over. Ruwvoer blijft zonder meer goed gevraagd.

Voldoende voorraad stro, maar prijs stijgt

De stromarkt is enigszins warrig. Vanuit de paardensector is er minder vraag naar stro. Paarden staan veelal op stro, maar gaan nu deels naar buiten. Daarnaast is het de vraag wat de maneges gaan doen, die door de coronacrisis minder geld te besteden hebben.

Veel belangrijker is de toegenomen vraag naar stro. De fouragehandel heeft het drukker gekregen doordat duidelijk is geworden dat er minder kan worden aangevoerd vanuit Frankrijk en België. Er zijn maar weinig mogelijkheden om daar vrachten andere producten of materiaal te leveren en stro als retourvracht te nemen. Leeg heen rijden maakt een stro- of hooitransport zomaar € 600 tot € 700 duurder. Dat heeft tot gevolg dat er meer stro in Nederland zelf wordt geladen (Zeeland, Groningen), een veel kleiner gebied. Er zijn nog ruim voldoende voorraden beschikbaar, zeker ook in Duitsland, maar de prijs stijgt deze week met € 10.

Voor de (veel) langere termijn geldt overigens dat de gewassen die stro moeten gaan opleveren, er niet overal florissant bij staan. In het Verenigd Koninkrijk is het inzaaien zeer moeizaam gegaan. Nu al wordt daarop voorgesorteerd wat betreft stro-inkoop bij telers. De stroprijzen kunnen in het komende seizoen stijgen.

Lagere aanvoer bierbostel

De aanvoer van bierbostel is teruggevallen. Grote festiviteiten zijn afgelast, de brouwerijen hebben minder productie. Hamsteren komt voor, de levertijden zijn echter niet extreem. De prijs gaat bij de meeste leveranciers deze week met € 0,10 per procent droge stof omhoog. Mede doordat soja snel duurder wordt, is bierbostel erg in trek.

Ruim aanbod voeraardappelen

Voeraardappelen zijn nu ruim verkrijgbaar, doordat de fritesfabrieken zeer veel minder verwerken. De afzet van hun producten, in het bijzonder verse frites heeft een gevoelige klap gekregen. Boeren die nog pulp en voederbieten in voorraad hebben, hebben nu de mogelijkheid om voordelig in te slaan. In een grof rantsoen, met wat mindere kwaliteit mais kan 8 tot 10 kilo aardappelen per dag worden gevoerd. In geval van voeren uit een snelle kuil kan tot 5 kilo per dag worden gevoerd. De prijs ligt rond € 35,00 per ton.

Minder aanbod aardappelstoomschillen

Aardappelstoomschillen zijn juist minder beschikbaar, vanwege de al genoemde productiebeperking in de verwerkende industrie. De prijs is – voorlopig – met € 0,10 per procent droge stof verhoogd.

Prognose: prijzen stijgen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin