Vogelaar boegbeeld boeren bij FvD

Je kunt veel van Jan Cees Vogelaar zeggen, maar niet dat hij bang is te verliezen.

Kort geleden werd bekend dat LTO hem, samen met Haanstra, niet lustte als voorzitter. Vogelaar reageerde opmerkelijk rustig. Hij respecteerde het besluit. Dat vond ik wel chique. Niet spartelen, maar de beslissing van de wijze LTO-mannen waardig aanvaarden.

Lokroep van het Kamerlidmaatschap

Toen wist hij vermoedelijk al dat hij bij de eerste tien kandidaten op de lijst van Forum voor Democratie (FvD) zou komen. Joost Eerdmans uit Rotterdam, uit de school van Pim Fortuyn, deelde zijn vierde plek op de lijst toen al mee. Logisch dat Vogelaar ook al wist dat hij bij de eersten zat. Die lokroep van het Kamerlidmaatschap voor de FvD kon hij natuurlijk niet weerstaan.

Eerlijk gezegd vind ik de FVD ook veel beter bij hem passen. Vogelaar is van alles, maar niet bindend

Dat gaat niet samen met voorzitter zijn van de LTO. Niet vanwege de tijd, die beide functies vragen. Maar ook omdat een Tweede Kamerlid van een partij met uitgesproken meningen niet tegelijk een bindende voorzitter kan zijn van de LTO. Vooral omdat LTO nu juist een leider nodig heeft die de verschillende stromingen kan verbinden.

Conclusie: Vogelaar was blij dat de wijze mannen van de voordrachtscommissie van de LTO hem hadden afgewezen. Nu hoefde hij zelf niet te bedanken voor de eer.

Eerlijk gezegd vind ik de FVD ook veel beter bij hem passen. Vogelaar is van alles, maar niet bindend. Hij is meer de actievoerder, een man, die niet is blijven hangen in zijn eerste leugentje. Een man ook, die gemakkelijk over ongemakkelijke zaken heen stapt. Zoals de uitslag van het stikstofonderzoek van het Mesdagfonds. Het RIVM werd fors aangevallen, maar bleek er uiteindelijk minder naast te zitten dan de club van Vogelaar.

Geen klimaatprobleem

Wat bleef was de dramatische uitkomst voor de landbouw dat we voor ongeveer 40% veroorzaker zijn van het stikstofprobleem. Dat hebben we daarmee toegegeven. Dat ontkende Vogelaar van tevoren, maar daar hoorde je hem later niet meer over. Nee, dan past hij beter bij Thierry Baudet en zijn FvD. Die verklaart doodleuk dat er geen klimaatprobleem is, alle wetenschappelijke rapporten ten spijt. Terwijl Baudet vaak goochelt met semiwetenschappelijke en boreale uitspraken, wat het ook mag betekenen.

Boerenstemmen

Vogelaar past wel in die club. Hij zal ook een boerenstemmentrekker zijn. Jammer voor de middenpartijen, maar dat is eigen schuld. Die hebben te weinig boerengevoel getoond in de laatste regeringsperiode. En dat terwijl de boeren het moeilijker hadden dan ooit. Vogelaar staat op de negende plek. FDF had gisteren in de peilingen acht Kamerzetels. Hij zit dus op de wip. Hij heeft de boerenstemmen dus echt wel nodig. Wedden dat hij die ook krijgt?

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.