Vogelaar en Haanstra geen duovoorzitters LTO-Nederland

Jaap Haanstra (l.) en Jan Cees Vogelaar. - Foto: Koos Groenewold en Ruud Ploeg
IMG_KopievanJaapHaanstraenJanCeesVogelaar

Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra zijn afgevallen in de race om het voorzitterschap van LTO Nederland.

Via hun eigen website hebben ze dat bekend gemaakt. De woordvoerder van LTO bevestigt het bericht. Er is nog één kandidaat over. Daarover neemt de ledenraad op 10 november een besluit.

Einde aan verdeeldheid

Haanstra en Vogelaar gingen voor een duo-voorzitterschap. Ze stelden zich in augustus kandidaat. Ze voelden groot draagvlak onder de achterban van LTO. Hun voornaamste doel was een eind maken aan de verdeeldheid binnen de landbouw, zoals ze afgelopen juli bekend maakten.

Respect voor beslissing

Haanstra en Vogelaar vinden het jammer dat zij niet zijn gekozen, verklaren ze, maar respecteren de beslissing van de LTO-bestuurders. Ze bedanken de boeren en tuinders “voor de vele aanmoedigingen, het vertrouwen en de reacties in de afgelopen maanden” en wensen de nieuwe voorzitter “net zoveel draagvlak en achterban” toe als hen werd toegedacht. “Wij wensen hem/haar alle succes toe bij het behartigen van de belangen van boeren en tuinders en hun gezinnen.”

Vogelaar niet verrast

Vogelaar is niet verrast dat hij de rol van voorzitter niet met Haanstra zal delen, vertelt hij desgevraagd. “LTO heeft verder geen motivatie gegeven waarom we het niet zijn geworden, maar tijdens een gesprek kun je al aanvoelen of je gewenst bent.” Het voorzitterschap wilde Vogelaar ook alleen als helft van een duo met Haanstra vervullen, niet individueel. “Dus ons is gevraagd hoe we dat in willen vullen en we hebben uitgelegd dat we dat werkende weg vorm gaan geven.”

35 kandidaten

Vogelaar zegt dat hem tijdens de procedure is verteld dat er 35 kandidaten waren voor de post van voorzitter. Een andere kandidaat die zijn kandidatuur publiek bekend maakte, is Friese veehouder Broer Roorda. De veehouder is alleen op een eerste gesprek geweest bij het door LTO ingestelde selectiebureau.

De belangenorganisatie wil verder weinig kwijt over de procedure. Er zou in de sollicitatiegesprekken ‘een grote verscheidenheid aan ideeën aan de orde zijn gekomen.’ Waar Vogelaar en Haanstra de nadruk leggen op één geluid van boeren en tuinders, benadrukt LTO dat een ‘verbindende persoonlijkheid’ nodig heeft.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.