Vogelaar wil in Tweede Kamer voor nieuwe partij JA21

JA21 is de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.
JA21 is de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.

Jan Cees Vogelaar wil namens de nieuwe politieke partij JA21 de Tweede Kamer in. Vogelaar komt naar eigen zeggen in de top tien van de kandidatenlijst van de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.

De partij werd twee weken geleden opgericht nadat de politici Forum voor Democratie hadden verlaten. Aan het verkiezingsprogramma van de nieuwe partij wordt nog gewerkt. Vogelaar werkt mee aan de landbouwparagraaf.

Lees ook: Vogelaar: ‘Forum was mooi avontuur, het is nu klaar’

‘Immigratie zet druk op landbouwareaal’

Immigratie is een van de speerpunten voor de nieuwe partij. Dit zet volgens Vogelaar het Nederlandse landbouwareaal onder druk. Als de immigratie volgens het huidige tempo door gaat, vreest Vogelaar dat in tien jaar tijd een gebied zo groot als het landbouwareaal van Flevoland volgebouwd moet worden met woningen. Vogelaar wil daarom de immigratie begrenzen. “We zijn niet volledig tegen immigratie. Als mensen hier naar toe komen en een bijdrage leveren aan de samenleving, zijn ze welkom”, voegt het kandidaat-Kamerlid er aan toe.

Concrete maatregelen voor landbouw

Vogelaar vindt dat de landbouw de afgelopen jaren te veel het afvoerputje is geweest van grote problemen. Hij wil daarom concrete maatregelen om de landbouw vooruit te helpen, zoals het toestaan van de veredelingsmethode Crispr-Cas, en bijvoorbeeld een concreet plan om grutto’s te beschermen. “Houd het simpel: geef boeren voor ieder gruttojong dat groot wordt gebracht op hun land € 1000. Dat is veel efficiënter dan het aanleggen van gruttogebiedjes door natuurorganisaties”, vindt Vogelaar.

Bekijk op welke positie Jan Cees Vogelaar staat in de FoodAgriTop50

De oud-melkveehouder pleit ook voor een eenvoudige regulering van grondgebonden melkveehouderij: 2,5 GVE en 20.000 kilo melk per hectare. Op het gebied van stikstof vindt de oud-bestuurders van het Mesdagfonds en stichting Agrifacts dat er eerst goed moet worden gekeken of er een probleem is, door grondig te kijken naar de natuurdoelen en door de stikstofdepositie in natuurgebieden te meten, in plaats van te berekenen met modellen.

Om het verdienmodel van de boer te verbeteren is Vogelaar voorstander van goede ketenconcepten.

‘JA21 geen tweede Forum voor Democratie’

Vogelaar hoopt met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen. Hij ziet de nieuwe partij niet als een tweede Forum voor Democratie, zonder Thierry Baudet. “Forum is meer hoog ideologisch gedreven. Deze partij is meer praktisch ingestoken”, zegt Vogelaar.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer